Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stukanie w petli ogrzewania podłogowego na RTL'u

m3llo71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Piec termet miniterm z 2011.

instalacja nowa system mieszany 5 kaloryferów i dwie pętle podłogowe na RTL'u

Podłogówka jest na 22 metrach mieszkania. Łączna długość użytych rur to ok 110 metrów. Do tego dwa zawory RTL wydaje, mi się dobrze podłączone.

Problem :

Z ogrzewaniem ruszyłem pod koniec września - nie miałem żadnych problemów. Około tygodnia temu usłyszałem z jednej pętli ogrzewania podłogowego bardzo duży hałas. Rytmiczne stukanie z tendencją do coraz głośniejszych uderzeń. Jeżeli przestawię głowicę termostatyczną na RTL'u na chwilę jest cisza. Problem pojawia się w momencie osiąganej temperatury zadanej na głowicy termostatycznej. Podczas pracy pompy. Druga pętla działa bez problemów. Myślałem, że problem tkwi w głowicy termostatycznej po zamianie głowic problem był dalej.

Zmniejszenie prędkości na pompie na 2 bieg nic nie pomogło. Wyczyściłem filtry w instalacji. Dokręciłem zawory przy RTL'u i i połączenia podłogówki w piwnicy. Odpowietrzyłem pętle przez odpowietrznik.  Niestety kończą mi się pomysły. Nic nie pomaga.

Szukałem na forum podobnych tematów - znalazłem wątki podobne lecz nie było tam przedstawione rozwiązanie, które by problem wyeliminowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.