Skocz do zawartości
IGNOROWANY

prawidłowe zalanie rur PEX w bruzdzie i dobór otuliny

marian1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie tego jak zakryć czyli przykryć betonem rury PEX Al PEX znajdujące się w podłodze, które odchodzą od rozdzielacza do poszczególnych grzejników.

Mam porobione bruzdy szerokości około 14 cm  - usunięta została stara wylewka do płyt stropowych kanałowych (nad ogrzewanym przyziemiem - piwnicą) czy właściwe będzie postępowanie:

1.. Rury 16mm PEX w otulinie  o rozmiarze 18 średnica wewnętrzna i 6mm ścianki czyli oznaczenie otuliny 18/6
bezpośrednio na stropie (czyli otulina standardowa do PEX 16)

nie wiem czy lepsza otulina w odcinkach łączona odpowiednią taśmą czy może otulina w kręgach (w kręgach słyszałem że ciężej się umieszcza rurę PEX niż w otulinach odcinkowych, no i czy standardowa średnica 18/6 będzie ok czy może dać coś więcej np 22/6 ?)

2.. Na to wszystko podsypka między i trochę na te rury PEX

z czego ma być ta podsypka - zwykły drobnoziarnisty piasek ?

3. Przykrycie cienkim styropianem 1 cm tego wszystkiego

4. Folia paraizolacyjna

5. Na to dopiero beton

Rury PEX będę prowadził takim lekkim wężykiem w bruzdach żeby mieć kompensację rozszerzalności cieplnej tychże rur chociaż nie wiem czy to wymagane bo mam rury właśnie z wkładką aluminiową ale chyba nie zaszkodzi ?

Czy to jest prawidłowe postępowanie ?

pozdrawiam i proszę o informacje Marian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.