doctor82 Opublikowano 26 Listopada 2018 #1 Opublikowano 26 Listopada 2018 Witam, mam pytanie mam przy swoim kotle Defro komfort eko 20 kw sterownik K1Pv4 , który aktualnie obsługuje mi siłownik zaworu 3d od podłogówki - pogodowo, chce podłączyć drugi siłownik do zaworu 3d od obiegu grzejnikowego aby tym obiegiem sterować też pogodowo, sterownik K1pv4 obsługuje jeden zawór wbudowany, pytanie czy aby sterować drugim siłownikiem z sterownika K1pv4 mogę np zastosować regulator St-431n , czy muszę wybrać moduł st-61, dodam że chcę jeszcze domontować jeszcze sterownik pokojowy abym mógł sterować całą instalacją bez schodzenia do kotłowni.
lechumb Opublikowano 26 Listopada 2018 #2 Opublikowano 26 Listopada 2018 Na takie pytania uzyskasz odpowiedz w Defro albo w techu. I jak dobrze pamiętam to chyba jest w instrukcji sterownika jakiego modułu użyć aby sterować drugim zaworem. Ja gdy miałem techa też myślałem nad drugim sterowaniem ale u mnie grzejniki są tylko dodatkiem i wybrałem tańsza opcje czyli głowice termostatyczne na każdym grzejniki. Plusem głowic jest że możesz różne temp ustawiać w różnych pomieszczeniach. Takiej możliwości nie da ci siłownik bo on daje ta samą temp na obieg i jeden pokój może być przegrzany a w drugim będzie znów chłodno. I kolejnym plusem jest duża oszczędność finansowa. Jeśli głównym układem grzewczym u ciebie jest podlogowka to zostaw siłownik tylko na podłogę i regulator pokojowy umieść w najchłodniejszym pomieszczeniu gdzie jest podlogowka i sterowanie pogodowe razem z pokojowym, a na grzejniki głowice i po sprawie na długie lata i zostajesz bohaterem domu.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Miros Opublikowano 26 Listopada 2018 #3 Opublikowano 26 Listopada 2018 Witam. Będę miał do sprzedaży st 431n + regulator pokojowy dotykowy z rs, łącze bezprzewodowe i pogodówka. Sprzedaje cały zestaw bo zamontowalem palnik na pelet a on ma już wszystko wbudowane, wszystko sprawne. W razie pytań pisz priv U mnie to właśnie tak działało jak chyba potrzebujesz. Był podpięty pod zawór 4D przy piecu zasypowym i sterowal całym obiegiem grzewczym, Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 26 Listopada 2018 No niby tak. Termostaty wystarczą. Ale. Podlogowka jest głównym ogrzewaniem A grzejniki przy okazji . Grzejniki mam tylko w sypialniach . Ciepło z podłogi roznosi się i głowice się zamykają. W sumie to ich zadanie Ale był moment ze zamknęły się wszystkie. I a pompa ciśnie. Dlatego pomyślałem o regulacji pogodowej dla grzejników. ...Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
panczo88 Opublikowano 26 Listopada 2018 #5 Opublikowano 26 Listopada 2018 2 godziny temu, doctor82 napisał: I a pompa ciśnie. Dlatego pomyślałem o regulacji pogodowej dla grzejników. ... Lub pompa z autoadaptem i po sprawie.
doctor82 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 26 Listopada 2018 TznWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
panczo88 Opublikowano 26 Listopada 2018 #7 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zawory się zamykają pompa automatycznie zmniejsza swój wydatek.
doctor82 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 26 Listopada 2018 No pompa mam z autoadaptem . PrzetestujeWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Kolego jaka cena za ten zestaw Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.