Pietka Opublikowano 22 Listopada 2018 #1 Opublikowano 22 Listopada 2018 Nie działa pid w sterowniku Argos firmy Technix,w pracy dwustanowej pracuje jak chcę przełączyć na pod nie działa tylko pamięta pracę dwustanową jestem nowicjuszem
mkaczko Opublikowano 25 Listopada 2018 #2 Opublikowano 25 Listopada 2018 glupio zapytam a masz wersje z pidem??? bo ten sterownik jest w 2 wersjach pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Pietka Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Listopada 2018 Tak z PID-em i ma wersję dwustanu na którym pracował ,PID fachowcy mi wyłączyli powiedzieli żeby nie załączać itd.w instrukcji napisane że wystarczy zadać temperaturę kotła i on sam dobiera reszte parametrów,przełączyłem na pid ale cały czas pracowało na ustawieniach dwustanu tj.5s podawanie 40s przerwa dmuchawa10%,w serwisie podpowiedzieli że trzeba zwiększyć moc i ustawić 10 s podawanie 30 s przerwa i dmuchawa 70%,teraz PID niby działa i moduluje ale przeciąga temp.o 10-12 st i po 12godz.jest krater w retorcie i duże spieki-stopiony węgiel.Spalanie ok16-18 kg na dobę kocioł 16 kw 90 m2,wegiel 25-27 kj.bardzo proszę o porady.Czy w PID można też stosować klapkę,czopuch mam 30% przymknięty,komin 200*220mm,zaawór czterodrożny na 4
Gość berthold61 Opublikowano 26 Listopada 2018 #4 Opublikowano 26 Listopada 2018 Musisz koniecznie zmniejszyć powietrze dla mocy maksymalnej to raz a dwa to sprawdź jaką masz ustawioną temp kotła zadaną a jaka temp CWU czyli bojlera , zadana na bojler powinna być o 10 stopni mniejsza niż kotła bo inaczej kocioł będzie przebijał o te właśnie 10 stopni jak u ciebie .
lechumb Opublikowano 26 Listopada 2018 #5 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zacznij od zmniejszenia obrotow dmuchawy. Dmuchawa ma dawać tyle powietrza aby płomień nie był kopcących ale też nie był palnikiem acetylenowych. Ma być na skraju kopcenia. Podawanie ustaw na 4-5s i zmieniaj tylko przerwę i nadmuch. Staramy sie dojść do takich ustawien aby kopiec na palniku był odpowiedni, wszystko wypalone a płomień leniwy i nie kopcącyWysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Pietka Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 26 Listopada 2018 Dzieki za podpowiedzi,ale nadal będę pytał bo jak piszę jestem nowicjuszem,otóz temp.kotła mam na 65 st. bojler 45st.Proszę też o podpowiedż czy w tym pid można stosować klapkę do wentylatora i czy tylko regulować obrotami czyli% dmuchawy czy też przesłoną dmuchawy,a zmniejszać dmuchawę co ile % z 70 .Czy jak w kotle po załączeniu pompy c.o temperatura spada np.44-48 st. i dopiero zaczyna odbijać a moc kotła będzie mniejsza i w długim okresie np.1-1.5 godziny dobije na 65 st.w między czasie nie wyłączy pid bo sterownik wykalkuluje że za wolno dobija[brak opału]
lechumb Opublikowano 26 Listopada 2018 #7 Opublikowano 26 Listopada 2018 Przy pracy w PID klapka wewnątrz dmuchawy ma być otwarła i zablokowana. Przesłoną możesz regulować ciśnienie na palniku. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Lepiej gdy kocioł powoli dobija do zadanej temperatury wtedy nie potrzeba tak mocno dmuchać i puszczać ciepło w komin.regulacja nadmuchu zacznij od 25% i obserwuj co będzie po minimum trzech czterech godzinach. Przesłona na dmuchawie ustaw mniej więcej na 2 centymetry i jeśli będzie nie dopał zwiększ przerwę między podaniami. Siła nadmuchu musi być taka aby płomień był leniwy i nie kopcący.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.