Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z pid

Pietka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie działa pid w sterowniku Argos firmy Technix,w pracy dwustanowej pracuje jak chcę przełączyć na pod nie działa tylko pamięta pracę dwustanową jestem nowicjuszem

Opublikowano

glupio zapytam

a masz wersje z pidem???

bo ten sterownik jest w 2 wersjach

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak z PID-em i ma wersję dwustanu na którym pracował ,PID fachowcy mi wyłączyli powiedzieli żeby nie załączać itd.w instrukcji napisane że wystarczy zadać temperaturę kotła i on sam dobiera reszte parametrów,przełączyłem na pid ale cały czas pracowało na ustawieniach dwustanu tj.5s podawanie 40s przerwa dmuchawa10%,w serwisie podpowiedzieli że trzeba zwiększyć moc i ustawić 10 s podawanie 30 s przerwa i dmuchawa 70%,teraz PID niby działa i moduluje ale przeciąga temp.o 10-12 st i po 12godz.jest krater w retorcie i duże spieki-stopiony węgiel.Spalanie ok16-18 kg na dobę kocioł 16 kw 90 m2,wegiel 25-27 kj.bardzo proszę o porady.Czy w PID można też stosować klapkę,czopuch mam 30% przymknięty,komin 200*220mm,zaawór czterodrożny na 4

Gość berthold61
Opublikowano

Musisz koniecznie zmniejszyć powietrze dla mocy maksymalnej to raz a dwa to sprawdź jaką masz ustawioną temp kotła zadaną a jaka temp CWU czyli bojlera , zadana na bojler powinna być o 10 stopni mniejsza niż kotła bo inaczej kocioł będzie przebijał o te właśnie 10 stopni jak u ciebie .

Opublikowano

Zacznij od zmniejszenia obrotow dmuchawy. Dmuchawa ma dawać tyle powietrza aby płomień nie był kopcących ale też nie był palnikiem acetylenowych. Ma być na skraju kopcenia. Podawanie ustaw na 4-5s i zmieniaj tylko przerwę i nadmuch. Staramy sie dojść do takich ustawien aby kopiec na palniku był odpowiedni, wszystko wypalone a płomień leniwy i nie kopcący

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzieki za podpowiedzi,ale nadal będę pytał bo jak piszę jestem nowicjuszem,otóz temp.kotła mam na 65 st. bojler 45st.Proszę też o podpowiedż czy w tym pid można stosować klapkę do wentylatora i czy tylko regulować obrotami czyli% dmuchawy czy też przesłoną dmuchawy,a zmniejszać dmuchawę co ile % z 70 .Czy

jak w kotle po załączeniu pompy c.o temperatura spada np.44-48 st. i dopiero zaczyna odbijać a moc kotła będzie mniejsza i w długim okresie np.1-1.5 godziny dobije na 65 st.w między czasie nie wyłączy pid bo sterownik wykalkuluje że za wolno dobija[brak opału]

Opublikowano

Przy pracy w PID klapka wewnątrz dmuchawy ma być otwarła i zablokowana. Przesłoną możesz regulować ciśnienie na palniku.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Lepiej gdy kocioł powoli dobija do zadanej temperatury wtedy nie potrzeba tak mocno dmuchać i puszczać ciepło w komin.regulacja nadmuchu zacznij od 25% i obserwuj co będzie po minimum trzech czterech godzinach. Przesłona na dmuchawie ustaw mniej więcej na 2 centymetry i jeśli będzie nie dopał zwiększ przerwę między podaniami. Siła nadmuchu musi być taka aby płomień był leniwy i nie kopcący.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.