Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia kotła Integra22 ST-48 SE bez PID

Wojt32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z ustawieniem właściwych parametrów kotła Integra22kW.   Albo na retorcie mam niedopalone wegielki , które wpadają do popielnika, innym razem tworzy się "wulkan spieków", które duszą płomień...i piec wariuje. Zauważyłem, że piec jest w stanie dociągnąć temp. Max. 43 stopnie i w tym punkcie się zatrzymuje. Nie mam już pomysłu. Ktoś podrzuci ustawienia? A nóż sie uda wpasować. 

Sterownik ST-48 SE bez PID

Temp. Zadana: 55

Czas podawania: 4 sek. 

Przerwa podawania: 40 sek. 

Sila nadmuchu: 27 

Klapka wentylatora: przysłonięta w 95%

Tryb pracy pompy: pompy równoległe z zaworem dwudrogowym. 

Instalacja w części podłogowa

(parter ok 23m2 podlogówki) 

+Na parterze dwa kaloryfery. 

Pow. Całkowita parteru do ogrzania: ok. 100 m2 (góra odłączona od ogrz. ). 

Typ retorty: korona

20181121_191658.thumb.jpg.86072a666faac89862cd361316bf1ae1.jpg

Opublikowano

Witam,

Nie jestem specjalistą, ale mam ten sam piec tylko, że o mocy 12 kw i podobne problemy. Chcesz w przyszłości podłączyć górę do ogrzewania tym piecem?? ( bo na sam parter moc 22 kw to trochę za dużo ). Co do ustawień to proponuje zejść z siły nadmuchu gdzieś tak do 19-20 % ( przysłonę na wentylatorze otwórz tak na 90 % ). Czas podawania ustaw na 2 s a przerwę na 20 s, przy spiekaniu się eko lepiej stosować częstsze podawanie, żeby eko nie miał za dużo czasu na "sklejanie się".

Opublikowano
3 godziny temu, Wojt32 napisał:

Klapka wentylatora: przysłonięta w 95%

To otwórz 50proc. i spróbuj podawanie 7sek.

Opublikowano

Czas podawania ma wartość max. 5 sek. :/

Opublikowano

Docelowo góra będzie użytkowana. W sumie kaloryfery są podłączone, ale przy okazji tych historii, że piec  nie mógł dojść do temperatury zadanej zakrecilem grzejniki myśląc, że może to pomoże szybciej  osiągnąć te min. 55 stopni. 

Opublikowano

A tak w sterowniku st 48 faktycznie fabrycznie jest ustawione podawanie max. 5 s , ja sobie to zmieniłem w ustawieniach i teraz mogę podawanie ustawić max. do 20 s, piec o takiej mocy dusi się przy takim małym metrażu jaki teraz grzejesz, powinieneś odkręcić wszystkie grzejniki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich. Ja użytkuje ten kocioł od października i u mnie najlepiej sprawdzały się ustawienia

podawanie 7 sekund 

przerwa podawania 90 sekund

Wiatr 21%

Nie wiem czy u innych się to sprawdzi ponieważ na początku miałem problem z nierównym płomieniem (na jednej połowie paleniska węgiel się zapadał a na drugiej przesypywało `koks`) i w końcu wymieniłem koronkę palnika na stary model. Teraz pali się w miarę równo. Węgiel to Mysłowice Wesoła - kaloryczność bardzo wysoka  (29-30Mj/ kg)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.