Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar SamrtFire 11 Compact Ustawienia

staszek211

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wymieniłem 2 miesiące temu z dotacji piec węglowy na powyższy kocioł (11KW). W domu mam termostat? EcoSTER 200. Mam zamontowany moduł pogodowy, ale jest on wył. bo piec się nie dogrzewał. Po pierwszym rozruchu piec osiągał temp. 65st przy spalinach 89st, ale nie reagował na termostat w domu. Po 4tyg przyjechał technik z Lazara i okazało się, że termostat był wył w sterowniku w ust. serwisowych (pod pinem i dlatego instalator go nie wł). Piec popracował ok do momentu wejścia w stan postoju (zgodnie z harmonogramem) i już z niego nie wyszedł. Po rozmowie tel. z technikiem przywróciłem ustawienia serwisowe i od tego czasu piec działa ok, ale strasznie dużo pali pelletu (20-30kg/doba) i przy temp. pieca 60st, temp spalini to 140st. Jedyne co zmieniłem względem ustawień fabrycznych to krzywa grzewcza z 0,8 na 1,8 bo piec nie rozgrzewał się powyżej 56st (przy tem. spalin ok 120-130st). Teraz wreszcie dochodzi do zadanej. Co mogę jeszcze zmienić aby ograniczyć zużycie pelletu. Nie mam CWU, tylko ogrzewanie: 8grzejników panelowych + 2 drabnki łazienkowe i 5m2 podłogówki. Dom ma 90m2. Jest porządnie ocieplony (wybudowany 5lat temu). Wiem, że nikt mi nie poda złotego środka, ale może chociaż naprowadzi co i jak.

Moje parametry:

W Ustawienia kotła:
Temp. zadana: 70stC
Krzywa grzewcza: 1.9 65stC
Przes. rónoległe krzywej: 0
Modulacja mocy:
    Korekta mocy nadmuchu 100%: 0
    Korekta pracy podajnika 100%: 0
    Histeraza h2 50%: 10stC
    Korekta mocy nadmuchu 50%: 0
    Korekta pracy podajnika 50%: 0
    Histeraza h1 30%: 7stC
    Korekta mocy nadmuchu 30%: 0
    Korekta pracy podajnika 30%: 0
    Histeraza kotła hk: 15stC
    Czas tabilizacji: 8min
W UStawienia Serwisowe>Ustawienia kotła:
Modulacja Mocy:
    Moc Nadmuchu 100%: 70%
    Cazas pracy podajnika 100%: 5sek
    Czas Przerwy Podajnika 100%: 19sek
    Moc Nadmuchu 50%: 55%
    Cazas pracy podajnika 50%: 5sek
    Czas Przerwy Podajnika 50%: 40sek
    Moc Nadmuchu 30%: 40%
    Cazas pracy podajnika 30%: 5sek
    Czas Przerwy Podajnika 30%: 62sek
W UStawienia Serwisowe>Ustawienia Co i CWU"
    Temp. zał. pompy: 50%

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.