Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ustawienie temperatury w ogrzewaniu podlogowym oraz dobor pompy obiegowej

Roman1809

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

to moj pierwszy post tutaj bo chyba wyczerpalem inne mozliwosci.

3 lata temu kupilem niedokonczony dom. Zainstalowana w nim byla pompa ciepla oraz rozprowadzone ogrzewanie podlogowe. 

Wprowadzilismy sie niecale 2 lata temu i od tej pory mam problem z wlasciwym ustawieniem temperatury.

Postaram sie jak najdokladniej opisac to co jest w domu i kotlowni, jednak nie jestem ekspertem wiec jesli pominalem cos istotnego to prosze o wiadomosc i chetnie to dopisze.

Dom razem z piwnica ma troche ponad 400m2. Jest piwnica, parter i uzytkowe poddasze.

Kazdy poziom ma rozdzielacze, odpowiednio na 8, 10 i 12 obwodow. Na rozdzielaczach sa rotametry, dodatkowo kupilem w zeszlym miesiacu silowniki i system termostatow bezprzewodowych firmy Tech. (sa zalozone ale jeszcze ich nie uruchomilem, na silownikach dalej sa zalozone spinki)

Z informacji jakie mam od poprzedniego wlasciciela (wzialbym na nie poprawke), wiem ze w sumie jest polozonych ok 2600mb rur pex 16mm, a petle nie przekraczaja 90m. (w piwnicy jest ich mniej niz na parterze i pietrze)

Gruntowa pompa ciepla jest w pomieszczeniu w piwnicy. Na powrocie, przed pompa ciepla jest zalozona pompa obiegowa. Przed pompami zalozone sa filtry siatkowe. Miesiac temu przyjechala do mnie firma ktora wyczyscila cala instalacje od podlogowki, to co tam bylo to nawet szkoda opisywac. Dodatkowo zalozyli mi filtr Fernox TF1 Total, a do obiegu wlali fernox af10 i f1.

Nie mialem z tym systemem problemu, tak generalnie. W zimie temperatura nie spada mi ponizej 21st (16 w piwnicy), no chyba ze moja zona zaczyna sie bawic sterownikiem to jest i 23. Rachunki za prad tez nie sa wysokie biorac pod uwage ze wogole nie mam gazu a dom jest dosc duzy. W tej chwili koszt pradu za caly rok to ok 5000zl. W przyszlym roku to znacznie spadnie bo moja gmina dostala dofinansowanie z Unii i a ja zglosilem sie po panele fotowoltaiczne ktore mi przyznano wiec tylko czekam do kwietnia na instalacje.

Moj problem lezy gdzie indziej. Nie potrafie wlasciwie ustawic temperatury. Pompa dziala na sterowniku Carel PGD1. Opcje regulacji sa dosc ubogie i za kazdym razem jak temperatura na zewnatrz sie zmienia ja musze zmieniac ustawienia temperatury wody w podlogowce. 

Sa tylko 2 nastawy: normal albo energy save. W kalendarzu moge ustawic tylko 4 opcje kazdego dnia na zasadzie normal albo energy save, nie moge ustawic wiecej niz 2 roznych temperatur. Pompa ma mozliwosc regulacji temperatury wg czujnika zewnetrznego lub stalej zadanej temperatury. Przy wyborze czujnika zewnetrznego dostepne sa 2 opcje: temperatura dodatnia (0-16 st) minus stopnie Kelwina, oraz temperatura ujemna (-1 do -20) plus stopnie kelwina. Wogole tego ostatniego nie rozumiem.

Jedyne co wiem, to ze zadana temperatura jest temperatura podlogowki na powrocie. Ogrzewanie wlacza sie w chwili obecnej kiedy temperatura na powrocie spadnie o wiecej niz 3 stopnie wzgledem temperatury zadanej - to takze mozna regulowac. W chwili obecnej mam ustawione 27 stopni jako temperature w trybie normal i 25 w trybie energy save. To mi daje ok 21 stopni w dzien i 20 w nocy.

Ale kiedy temperatura na zewnatrz sie podnosi, ja musze podnosic temperature podlogowki, kiedy temperatura na zewnatrz spada ja musze temperature podlogowki obnizac. Ustawienia temperatur na chwile obecna to +16st cel - 5K, oraz -20st cel +10K. Czy ktos tutaj moze mi doradzic jak to poprawnie ustawic :))))

Dodatkowo, czy roznica w temperaturze zadanej a tej kiedy wlacza sie ogrzewanie powinna wynosic te 3st cel czy moze wiecej lub mniej.

Chcialbym zeby to bylo ustawione raz a konkretnie tak zebym mogl miec ustawiona temperature na sterownikach pokojowych, pompa grzala sama sobie a to sterowniki docelowo decydowaly o temperaturze, domyslam sie wiec, ze wtedy temperatura na pompie powinna byc ustawiona troche wyzej, zeby te termostaty pokojowe wogole mialy sens.

A teraz druga sprawa. Na poczatku tego miesiaca padla mi pompa z dolnego zrodla: Grundfoss Magna 32-100. Taka sama mialem zalozona na powrocie z ogrzewania. Wiem ze ta na ogrzewaniu byla za duza - powiedzieli mi to zaraz po zakupie domu fachowcy od podlogowki i pompy ciepla. W trybie adapt chodzila na 40-50%. (ta uszkodzona oddalem do serwisu grundfossa i czekam na wiesci)

Zadzwonilem po fachowcow, nie bylo mnie wtedy w domu i zajmowala sie tym zona. Liczylem sie z wydatkiem minimum 3 tysiecy, wiec jakie bylo moje zdziwienie kiedy rachunek byl o wiele, wiele nizszy. Oni przyjechali , zdemontowali pompe z powrotu i zalozyli ja do obslugi dolnego zrodla, a na miejsce grundfossa magna 32-100 zalozyli mi pompke - bo inaczej sie tego nie da nazwac - LFP ePCO 25/40-70. Wiec oczywiscie mam obiekcje co do tego czy ona obsluzy te 3 poziomy mojej podlogowki. I znowu nikt nie jest w stanie mi udzielic odpowiedzi. Pytalem lokalnych fachowcow, mowili "ze powinna", kontaktowalem sie ze sklepami internetowymi - bez odpowiedzi, napisalem nawet do LFP, przekazali moje pytanie do dzialu technicznego i czekam juz 2 tygodnie na odpowiedz :)))) Ja wiem ze poprzednia pompa chodzila na 50% mocy ale nowa ma przeplyw maksymalny na poziomie 3,3 m3/h. Rotametry na parterze pokazuja mi 1, a te na pietrze ocieraja sie o 0,5L. Kazdy mi mowi ze skoro to teraz dziala i podloga jest ciepla i mam 21 stopni to to bedzie chodzic przy wielkich mrozach, bo jedyne co wzrosnie przy mrozach to temperatura wody w obiegu a nie jej przeplyw. Ale z tego co wyczytalem to przeplyw wody powinien byc w okolicach 1,5L.

Wiec moze jest tutaj ktos kto sie zna na tym bardziej od fachowcow ze sklepow internetowych i dzialu technicznego firmy LFP.

Nie wiem co tutaj jeszcze moge dodac. Dom jest nowy, z pustaka ceramicznego, docieplony 15cm styropianu. Okna sa bardzo dobre, drzwi wejsciowe rowniez. 

Dlugi post, nie wiem czy komus sie bedzie to chcialo czytac, ale z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi. I jesli beda jakies pytania dodatkowe to postaram sie na nie odpowiedziec

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.