Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma - Duża amplituda temperatury Pieca

Kuba23F

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Od kilku dni bardzo wzrosła amplituda temperatur pieca.
Zadane są 64 stopnie. Wcześniej temperatura wahała się pomiędzy 61 a 67. Natomiast od kilku dni są wahania nawet o około 10 stopni (kocioł dochodzi do 73 stopni, przez co długo jest potem w trybie nadzoru).
W załączniku wykres temperatury.
Czy takie działanie jest prawidłowe? Jeżeli nie to co można zrobić by wróciło do normy?

IMG_20181023_205440.jpg

Opublikowano

Jaki masz podajnik:rynnę cze retorte i jak palisz z pid czy w dwustanie

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak się dzieje jak na bojler masz zadaną wyższą temp , powinna być ustawiona o 10 stopni mniejsza niż kotła , może to ten trop ?

Opublikowano

Może trzeba wyczyścić kociol, a przede wszystkim czujnik temperatury spalin. Sprawdź jeszcze mocowanie czujników powrotu i kotła.

Opublikowano

Palę z PID. Podajnik retortowy.

Temperatura zadana na kocioł 63, na bojler 50, na kaloryfery 35.

Co do tropu o czujnikach, jak i gdzie mogę je sprawdzić?

Dodam również że dość sporo niedopalonego węgla miewam. 

Opublikowano

Uroki sterownika tech. Walczysz walczysz a i tak mało wygrywasz. Te sterowniki żyją własnym życiem. Ja walczyłem 2 sezony a teraz pracuje mój Defro z skzp2 i mam spokój.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 godzin temu, Kuba23F napisał:

Palę z PID. Podajnik retortowy.

Temperatura zadana na kocioł 63, na bojler 50, na kaloryfery 35.

Co do tropu o czujnikach, jak i gdzie mogę je sprawdzić?

Dodam również że dość sporo niedopalonego węgla miewam. 

To na twoim miejscu zmniejszyłbym powietrze tak o 20 procent mniej niz masz ale też wydłużyłbym czas przerwy po podaniu , samego podawania nie ruszaj .

Opublikowano

@Kuba23F jeżeli nie zmieniałeś opału i kocioł do tej pory pracował dobrze to albo czujniki albo jakaś nieszczelność. Nie wiem jaka retorta siedzi w defro, ale jak nie obrotowa to może trzeba na nowo uszczelnić. 

Czujniki powinny być:

1.na rurze powrotu wody z instalacji

2. Na czopuchu, przy wylocie spalin 

jeżeli do tej pory paliłeś tylko na cwu,  a takie cyrki po rozpoczęciu palenia na co, to próbuj zmieniać ustawienia, tak jak koledzy piszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.