Kuba23F Opublikowano 24 Października 2018 #1 Opublikowano 24 Października 2018 Witam. Od kilku dni bardzo wzrosła amplituda temperatur pieca. Zadane są 64 stopnie. Wcześniej temperatura wahała się pomiędzy 61 a 67. Natomiast od kilku dni są wahania nawet o około 10 stopni (kocioł dochodzi do 73 stopni, przez co długo jest potem w trybie nadzoru). W załączniku wykres temperatury. Czy takie działanie jest prawidłowe? Jeżeli nie to co można zrobić by wróciło do normy?
daropawel Opublikowano 28 Października 2018 #2 Opublikowano 28 Października 2018 Jaki masz podajnik:rynnę cze retorte i jak palisz z pid czy w dwustanie Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 28 Października 2018 #3 Opublikowano 28 Października 2018 Tak się dzieje jak na bojler masz zadaną wyższą temp , powinna być ustawiona o 10 stopni mniejsza niż kotła , może to ten trop ?
jarrek Opublikowano 28 Października 2018 #4 Opublikowano 28 Października 2018 Może trzeba wyczyścić kociol, a przede wszystkim czujnik temperatury spalin. Sprawdź jeszcze mocowanie czujników powrotu i kotła.
Kuba23F Opublikowano 29 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 29 Października 2018 Palę z PID. Podajnik retortowy. Temperatura zadana na kocioł 63, na bojler 50, na kaloryfery 35. Co do tropu o czujnikach, jak i gdzie mogę je sprawdzić? Dodam również że dość sporo niedopalonego węgla miewam.
lechumb Opublikowano 29 Października 2018 #6 Opublikowano 29 Października 2018 Uroki sterownika tech. Walczysz walczysz a i tak mało wygrywasz. Te sterowniki żyją własnym życiem. Ja walczyłem 2 sezony a teraz pracuje mój Defro z skzp2 i mam spokój.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 30 Października 2018 #7 Opublikowano 30 Października 2018 11 godzin temu, Kuba23F napisał: Palę z PID. Podajnik retortowy. Temperatura zadana na kocioł 63, na bojler 50, na kaloryfery 35. Co do tropu o czujnikach, jak i gdzie mogę je sprawdzić? Dodam również że dość sporo niedopalonego węgla miewam. To na twoim miejscu zmniejszyłbym powietrze tak o 20 procent mniej niz masz ale też wydłużyłbym czas przerwy po podaniu , samego podawania nie ruszaj .
jarrek Opublikowano 30 Października 2018 #8 Opublikowano 30 Października 2018 @Kuba23F jeżeli nie zmieniałeś opału i kocioł do tej pory pracował dobrze to albo czujniki albo jakaś nieszczelność. Nie wiem jaka retorta siedzi w defro, ale jak nie obrotowa to może trzeba na nowo uszczelnić. Czujniki powinny być: 1.na rurze powrotu wody z instalacji 2. Na czopuchu, przy wylocie spalin jeżeli do tej pory paliłeś tylko na cwu, a takie cyrki po rozpoczęciu palenia na co, to próbuj zmieniać ustawienia, tak jak koledzy piszą.
Kuba23F Opublikowano 30 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 30 Października 2018 A z parametrem "moc kotła" coś zmieniać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.