Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Izolacja starego komina przesiąkniętego smołą

Łukasz87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję porady odnośnie izolacji starego komina przez który przeszła mokra smoła. Komin pomurowany został z białej cegły. W zimę zaczęło śmierdzieć na poddaszu i na regipsach zaczęły wychodzić brązowe plamy. Po zdjęciu regipsów okazało się że cały komin jest brązowy, przesiąknięty smołą. Zdecydowałem się postawić w szczycie domu nowy komin systemowy.

Potrzebuję porady jak zaizolować ten stary komin by nie było czuć smoły, zapach okropny szczególnie w upalne dni. Pokój na poddaszu i parterze gdzie przebiega komin pozamykane od wiosny, regipsy zdjęte by komin mógł wyschnąć. Zauważyłem że w kotłowni komin jest otynkowany klejem do płytek i tam smoła nie wyszła więc myślałem żeby komin otynkować klejem do płytek i po wyschnięciu dać folie w płynie i na to przykleić regipsy. Czy dać może jeszcze jakaś izolacje i wełny lub styropianu?

A na górę komina dać nasadę kominowa wspomagająca ciąg a w kotłownie wstawić kratkę by wysuszało komin od środka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.