Kamil23 Opublikowano 18 Października 2018 #1 Opublikowano 18 Października 2018 Witam. Od tego roku mam problem z osiagnieciem temperatury na piecu. Kocioł ma moc 20kw a do ogrzania jakieś 150m2. Piec ten użytkuje od 8 lat i jak do tej pory wszystko było w najlepszym porządku. Podczas rozpalania mam problem żeby osiągnąć temperaturę zadana. Kocioł podbija mi temperaturę do nieco ponad 30 stopni a później znowu temperatura spada aż do wyłączenia dmuchawy i pompy wody. Fachowcy którzy byli u mnie oglądać problem stwierdzili że wszystko jest dobrze tylko jest dużo wody w instalacji i dlatego tak się dzieje ( grzejniki żeliwne około 300-400l wody). Tutaj mam do was pytanie czemu tak się dzieje, obojętnie czym bym rozpalal to i tak jest problem aby nabić ta temperaturę. Dopiero po jakieś godzinie mam na piecu 50 stopni i zaczyna mi się gotować woda w kotle. Grzejniki na parterze nie są tak ciepłe jak na piętrze. Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi pomógł. Pozdrawiam
Ksieciunio Opublikowano 18 Października 2018 #2 Opublikowano 18 Października 2018 50 stopni i gotuje sie woda?
Kamil23 Opublikowano 18 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Października 2018 Tak, czasami nawet mniej.
Ksieciunio Opublikowano 18 Października 2018 #4 Opublikowano 18 Października 2018 Pewnie czujnik masz uwalony, bo to nie możliwe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.