Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniach

matys0708

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł galmet 17KW jakie ustawienia

Witam! Od niedawna posiadam kocioł galmet 17KW ze sterownikiem expert pid dynamic 4d wersja 3.2.25a próbuje dość do optymalnych ustawień aby spalanie było jak najmniejsze, ale jak narazie to wygląda w sposób że kocioł osiągnie temp zadania podbije ja maksymalnie o 5-6* ichwilę później spadnie i znów załącza się praca kotła. Do ogrzania mam ok 140 m2 i ciepło idzie tylko na grzejniki nie posiadam bojlera na wodę.Dodam iż paliwo spała się całkowicie, powstaje delikatna szlaka ale ponoć to nieuniknione.
Dołączam filmik z moimiustawieniami
https://youtu.be/wH7MusKxLNc
Gość berthold61
Opublikowano

To na sam początek zmiejsz moc kotła np do 75% i szacuj co będzie , a sprawdzałeś w trybie automatycznym jak ci idzie ? 

Opublikowano

Piec cały czas jest w automacie, tzn zwiększyć moc jeżeli mam ustawić 75% tak? 

Opublikowano

Ktoś inny ma też jeszcze jakieś pomysły teraz zszedlem z spalaniem do +-1kg/h wg mnie to i tak dużo dodam że zawór czterodrozny mam bez sterownika (ręcznie ustawiam) i czy w tym przypadku bardziej sugerować się tem na wyjściu czy na powrocie? 

Opublikowano

Dlaczego moc minimalną masz ustawioną na 45%?

Te % dmuchawy w <Regulacji spalania> sam ustawiłeś czy to fabryczne?

Opublikowano

Teraz moc minimalna kotła mam na 36 

Tak sam ustawiłem minimalna moc dmuchawy i to automatycznie zmienia w regulacji spalania. 

Opublikowano

Dodam że w fabrycznych ustawieniach minimalna moc kotła i dmuchawy to 23%

Opublikowano

<Minimalna moc  kotła> to teoretyczna moc kotła poniżej której sterownik przechodzi z modulacji (PID) na "dwustan". Czasem palniki na bardzo niskich mocach pracują ekonomiczniej (ekologiczniej) w "dwustanie". Wg mnie to 23% to i tak dużo.

Radziłbym Ci wrócić do ustawień fabrycznych i zacząć regulacje od <korekcji powietrza> tak był płomień był żółty lub jasnopomarańczowy podczas stałej pracy w modulacji.

Opublikowano

A co z tą temp na sterowniku? 

I prace kotła mam na auto tak zostawić czy zmienić na dwustan? 

Opublikowano

Praca automatyczna.

Zawór mieszający ustawiasz tak by zapewnić minimalną zalecaną przez producenta temperaturę powrotu wody do kotła (dolny króciec kotła).

PS. To jest instrukcja do twojego sterownika bo menu wygląda inaczej? http://www.elster.w.com.pl/sites/default/files/ER-060509ExpertPIDDynamic4D.pdf

Opublikowano

To będzie ta instrukcja jest bardziej podobna do menu niż ta która ją posiadam zmniejszył też minimalna moc kotła i dmuchawy spalanie troszkę spadło ale pokazało się więcej spiekow na 4 h pracy zobaczę co się później będzie działo. 

Opublikowano

Udało mi się zejść że spalaniem do 0,75 kg/h za nic nie mogę zejść niżej. Kocioł osiąga temp 60-64* i spada do temperatury zadanej po czym znów załącza się praca. Ogólnie jest lepiej niż wcześniej bo gdy osiągnie zadana temp to na podtrzymaniu uda mu się 2-3 podać opał. Co jeszcze mogę zrobić aby zejść z tak wg mnie dużego spalania zwłaszcza gdy na zewnątrz są jeszcze temp +. Zastanawiam się czy przymkniecie czopuchu coś by dało? 

Opublikowano

Pod zadnym pozorem nie przymykaj czopucha. Jezeli chcesz ustabilizowac ciag to wstaw regulator ciagu kominowego.

Opublikowano
2 godziny temu, matys0708 napisał:

Udało mi się zejść że spalaniem do 0,75 kg/h

A co zrobiłeś że spalanie spadło? Co i jak przestawiłeś?

Kocioł teraz pracuje w automacie czy dwustanie?

Opublikowano

Pracuje w automacie ustawiłem minimalna moc dmuchawy na 20%

Min moc kotła na 20% i korekcję powietrza na - 5%

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam pojawił mi się problem, gdyż spadnie temp poniżej zadanie kocioł przystępuje do pracy z zbyt duża mocą a gdzy zmniejsze mu moc max. to bardzo długo trwa gdy osiągnie temp zadana Co jeszcze mogę zrobić w tym przypadku żeby to unornowac? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.