Sebastian80 Opublikowano 28 Czerwca 2018 #1 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Planuje ocieplenie budynku i modernizacji C.o. Tak to wygląda obecnie: Budynek nieocieplony piętrowy o pow. użytkowej ok 190 m2. Budowany w latach 80. Instalacja C.O – część grzejników starych żeliwnych 4 szt. reszta wymieniona na aluminiowe. Instalacja grawitacyjna wspomagana pompka, ponieważ w jednym pomieszczaniu ( kuchnia ogrzewanie podłogowe) Piec zasypowy o mocy 22kW z nadmuchem i sterownikiem w miarę nowy ( 4 lata) w sezonie spalam ok 6 – 7 ton węgla przy czym temperatura w domu nie zbyt wysoka ok 20- 21 stopni. Temperatura na piecu przy temperaturze zewnętrznej 5 – 10 stopni to ok. 45-50 stopni, zimą ok 55 stopni przy dużych mrozach 60-62 stopnie Planuje taką modernizację : - ocieplenie domu styropianem ok 12 cm o dobrych parametrach (grafitowy) - ocieplenie poddasza nieużytkowanego pianką pur lub wełną mineralną miedzy krokwiami (Na stropie strychu jest wylewka a w niej 5 cm styropianu). - wymiana wszystkich starych żeliwnych grzejników na aluminiowe. - zamontowanie w każdym grzejniku zaworów termostatycznych, - montaż zbiornika buforowego (myślałem o 10.000 litrów - mam miejsce w kotłowni.) wg mnie przy takiej modernizacji będą następujące kożyści: - nie muszę wymieniać kotła ( z powodu przewymiarowania po modernizacji). - jak napalę w piecu to ustawie wysoką temperaturę (poprawi się sprawność ) - jeśli temperatura na zewnątrz będzie wysoka to będę mógł palić w piecu co 2 lub 3 dzień, - temperatura w domu będzie stabilna cały czas ( obecnie jak są duże mrozy i w piecu wygasnie np. o 23:00 to rano o 7:00 mam w pokoju 16 stopni) Doradźcie czy dobrze kombinuję i jakie oszczędności w spalaniu uzyskam z obecnych 6- 7 ton
mkaczko Opublikowano 29 Czerwca 2018 #2 Opublikowano 29 Czerwca 2018 witamw trakcie czytania twojego postu czulem sie jakbym czytal o domu moich rodzicow ale wracajac do sprawystreszcze swoje doswiadczenia dom z 1934 roku 200 m2kociol 25 kw ekogroszekprzed ociepleniem w najzimniejsza zime poszlo 9 tonpo ociepleniu scian 6po ociepleniu dachu 5,5 po wymianje okien w piwnicy 5teraz robie strop w piwnicy, plus otuliny na cala instalacje w kotlowni, wiec znowu cos mniej sie spalispalanie 30 kg na dobe przy pracy ciaglejjest problem przewymiarowania kotlaw tym roku skupie sie na wykorzystaniu termostatu pokojowego - praca kotla np 5 h na dobew twojej koncepcji bardzo podoba mi sie wykorzystanie bufora aleile ten bufor bedzie kosztowac bo przypuszczam ze w tej cenie bedzie kociol na ekogroszek albo pellet 15 kw,czy ten twoj kociol na 1 rozpaleniu zagrzeje bufor? rozpatrzylbym kupno kotla dolnego spalania, jeszcze takie sa w ofercie np dakon do palenia ciaglegoczy ta instalacja pracuje grawitacyjnie??mysle ze w twoim przypadku w pierwszej kolejnosci skupilbym sie na termomodernizacji1 zime sprawdzil jak wyglada uzywanie instalacji a potem koncepcja modwrnizacji sie wyklarujeu rodzicow zrobilismy na odwrot i jest sauna na okraglopozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Sebastian80 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor #3 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Dzięki za informację, jaką grubością styropianu i o jakich parametrach ocieplaliście dom? Moja instalacja pracowała cały czas grawitacyjnie ale po wymianie większości grzejników żeliwnych na nawę instalator zasugerował zamontowanie pompy obiegowej, jeżeli wyłączę pompę to instalacja działa nadal. W kwestii zbiornika buforowego błędnie napisałem oczywiście chodziło o 1000 litrów a nie 10 000 ;)
mkaczko Opublikowano 29 Czerwca 2018 #4 Opublikowano 29 Czerwca 2018 u rodzicow jest 10 dom pietrowy z wielkiej plytyu mnie 10 cm dom z cegly, zwykly bialy, klej jest na calej powierzchni steropianujesli chodzi o bufor to jak policzylem sobie zapotrzebowanie na moc kotla to na stronie cieplowlasciwe wyszlo mi zeby przy buforze mial byc luksus to musialby miec 5 tys litrowsuper ze chodzi ci grawitacyjnie jak bedzie awaria pradu to i tak bedziesz miec cieplo :-)mieszkamy 9 lat, ocieplenie ma 6 wiec za jakies 5 sie zwroci do konca wliczam w to tynk silikatowy, o duzej ilosci pigmentu :-)Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.