Skocz do zawartości
IGNOROWANY

modernizacja C.O

Sebastian80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje ocieplenie budynku i modernizacji C.o. Tak to wygląda obecnie:

Budynek nieocieplony piętrowy o pow. użytkowej ok 190 m2. Budowany w latach 80.

Instalacja C.O – część grzejników starych żeliwnych 4 szt. reszta wymieniona na aluminiowe. Instalacja grawitacyjna wspomagana pompka, ponieważ w jednym pomieszczaniu ( kuchnia ogrzewanie podłogowe)

Piec zasypowy o mocy 22kW z nadmuchem i sterownikiem w miarę nowy ( 4 lata)

w sezonie spalam ok 6 – 7 ton węgla przy czym temperatura w domu nie zbyt wysoka ok 20- 21 stopni.

Temperatura na piecu przy temperaturze zewnętrznej 5 – 10 stopni to ok. 45-50 stopni, zimą ok 55 stopni przy dużych mrozach 60-62 stopnie

Planuje taką modernizację :

- ocieplenie domu styropianem ok 12 cm o dobrych parametrach (grafitowy)

- ocieplenie poddasza nieużytkowanego pianką pur lub wełną mineralną miedzy krokwiami (Na stropie strychu jest wylewka a w niej 5 cm styropianu).

- wymiana wszystkich starych żeliwnych grzejników na aluminiowe.

- zamontowanie w każdym grzejniku zaworów termostatycznych,

- montaż zbiornika buforowego (myślałem o 10.000 litrów - mam miejsce w kotłowni.)

wg mnie przy takiej modernizacji będą następujące kożyści:

- nie muszę wymieniać kotła ( z powodu przewymiarowania po modernizacji).

- jak napalę w piecu to ustawie wysoką temperaturę (poprawi się sprawność )

- jeśli temperatura na zewnątrz będzie wysoka to będę mógł palić w piecu co 2 lub 3 dzień,

- temperatura w domu będzie stabilna cały czas ( obecnie jak są duże mrozy i w piecu wygasnie np. o 23:00 to rano o 7:00 mam w pokoju 16 stopni)

Doradźcie czy dobrze kombinuję i jakie oszczędności w spalaniu uzyskam z obecnych 6- 7 ton

Opublikowano

witam

w trakcie czytania twojego postu czulem sie jakbym czytal o domu moich rodzicow ale wracajac do sprawy

streszcze swoje doswiadczenia

dom z 1934 roku
200 m2
kociol 25 kw ekogroszek

przed ociepleniem w najzimniejsza zime poszlo 9 ton

po ociepleniu scian 6
po ociepleniu dachu 5,5
po wymianje okien w piwnicy 5

teraz robie strop w piwnicy, plus otuliny na cala instalacje w kotlowni, wiec znowu cos mniej sie spali

spalanie 30 kg na dobe przy pracy ciaglej

jest problem przewymiarowania kotla

w tym roku skupie sie na wykorzystaniu termostatu pokojowego - praca kotla np 5 h na dobe

w twojej koncepcji bardzo podoba mi sie wykorzystanie bufora ale
ile ten bufor bedzie kosztowac bo przypuszczam ze w tej cenie bedzie kociol na ekogroszek albo pellet 15 kw,
czy ten twoj kociol na 1 rozpaleniu zagrzeje bufor?

rozpatrzylbym kupno kotla dolnego spalania, jeszcze takie sa w ofercie np dakon do palenia ciaglego

czy ta instalacja pracuje grawitacyjnie??

mysle ze w twoim przypadku w pierwszej kolejnosci skupilbym sie na termomodernizacji

1 zime sprawdzil jak wyglada uzywanie instalacji a potem koncepcja modwrnizacji sie wyklaruje

u rodzicow zrobilismy na odwrot i jest sauna na okraglo

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za informację, jaką grubością styropianu i o jakich parametrach ocieplaliście dom? Moja instalacja pracowała cały czas grawitacyjnie ale po wymianie większości grzejników żeliwnych na nawę instalator zasugerował zamontowanie pompy obiegowej, jeżeli wyłączę pompę to instalacja działa nadal.  W kwestii zbiornika buforowego błędnie napisałem oczywiście chodziło o 1000 litrów a nie 10 000 ;)

Opublikowano

u rodzicow jest 10 dom pietrowy z wielkiej plyty

u mnie 10 cm dom z cegly,

zwykly bialy, klej jest na calej powierzchni steropianu

jesli chodzi o bufor to jak policzylem sobie zapotrzebowanie na moc kotla to na stronie cieplowlasciwe wyszlo mi zeby przy buforze mial byc luksus to musialby miec 5 tys litrow

super ze chodzi ci grawitacyjnie

jak bedzie awaria pradu to i tak bedziesz miec cieplo :-)

mieszkamy 9 lat, ocieplenie ma 6 wiec za jakies 5 sie zwroci do konca wliczam w to tynk silikatowy, o duzej ilosci pigmentu :-)

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.