Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła 14 kW dofinansowanie

Przemeek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Jestem nowy na tym forum, jednak sporo czytałem przez weekend Waszych opisów użytkowania kotłów. Jak w temacie udało się załapać na dofinansowanie do wymiany pieca w Małopolsce. Do konkretów.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/471b

Powyżej wyliczenia co do ogrzewania i cwu. Grzejniki kilkuletnie, panelowe w najprostszym wydaniu z zaworami kulowymi jeśli dobrze to nazywam.  Jeśli są potrzebne konkretne dane domu to oczywiście napiszę. 

Do tej pory paliłem w piecu zasypowym Sas NWT 23 kw, piec solidny jednak dużo za duży na mój dom stąd masa problemów z paleniem i utrzymaniem temperatury co nie miara. Do pieca jest podłączony bojler cwu około 80 litrów który grzejemy  także w sezonie letnim i pompa do wymuszenia obiegu co. Żadnych zaworów 3d itd. 

Z pieców dostępnych na stronie 

https://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/?fuel=Węgiel+kamienny&text=&type=Kocioł&power-from=14&power-to=14

Znam z reklam firmę Defro i z użytkowania firmę Sas. Duzo czytałem tutaj o Sas solid i wydaje się, że mógłbym na niego postawić ale sporo było też o Seko Maxx Le czy OGNIWO EKO PLUS M. Do tego nie daleko mam firmę Stalmark która zamontowała u rodziny 2 piece dobrych kilka lat temu i dla nich to super piece. Nie mam większej wiedzy co do podzespołów, sterowników i części które zachwalacie lub negujecie więc nie będę się tu wypowiadać nad wyższością jednego pieca nad drugim. Zmieniam piec w domu rodzinnym w którym docelowo za rok siostra będzie go obsługiwać więc zależy mi na solidności ale również przy właściwym użytkowaniu bezawaryjności. Jeśli są solidne piece których nie wymieniłem prosiłbym o napisanie wraz z zaletami ale też wadami. Jest chwila na wybór więc prosiłbym o wskazanie waszych faworytów do 14 kW ;) za każdą pomoc w wyborze i sensowne podpowiedzi dziękuję z góry. 

Przemek 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.