Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cieknący Zawór Bezpieczeństwa I Przerwa W Dostawie C.w.u.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z ciepłą wodą użytkową którą podaje węzeł cieplny. Na razie trochę informacji:

Instalacja c.w.u w domku jednorodzinnym.

1. Węzeł cieplny dwufunkcyjny VX. 

* http://www.technikacieplna.pl/file/2016/02/Ulotka-VX-2-f-PL-sterowanie-pokojowe.pdf

http://www.technikacieplna.pl/wezly-wiszace-typu-vx/#  

2. Z lewej strony układ c.w.u z zaworem termostatycznym bezpośredniego działania po stronie sieci ciepłowniczej.

3. Instalacja dla dwóch łazienek i kuchni. C.w.u w rurkach PP 25 i PP 20.

4. Instalacja na razie bez cyrkulacji, z możliwością montażu pompy cyrkulacyjnej.

Zamontowałem już kilka takich węzłów i w tym jednym występują 3 problemy których nie mogę rozwiązać.

Mianowicie:

1. Podczas odkręcania wylewki baterii WANNOWEJ ciepła woda nie jest ciągła - występują zauważalne różnice temperatury. Chwilami jest to zimna woda. Problem występuje tylko w 1 odbiorniku w łazience na górze.

2. Lokator wyjechał na 1 dzień i nikt nie używał instalacji. Po powrocie miał lekko zalany węzeł ze względu na CIEKNĄCY zawór bezpieczeństwa. 

3. Podczas odkręcania wylewki w wannie na I pietrze zawór bezpieczeństwa zaczyna przepuszczać wodę. Jest to prawdopodobnie bardzo wydajna wylewka.

Co zrobiłem?

1. Zwiększyłem różnicę ciśnień po stronie instalacji ciepłowniczej, zrywając plombę (tak, wiem) i regulując zaworem do "słyszalnie" większego przepływu (zmiana nastawy) - założyłem że za mała moc jest przydzielona dla tego domu. Podczas ciągłej pracy (jeszcze przed regulacją) wymiennik, mimo iż jest na pewno lekko przewymiarowany dawał mi 35 st. c.w.u. Po regulacji zaworu było to już 45. st C. Problem zniknął kiedy to sprawdzałem na miejscu. Niestety, zadzwoniłem 2 dni po tym i lokator DALEJ twierdzi że ma przerwę w dostawie c.w.u.

Przeczyściłem filtry po każdej stronie - c.wu. / sieci ciepłowniczej.
Przeczyściłem zawór termostatyczny bezpośredniego działania i ustawiłem go na wartość /4/ (przy większej temperaturze zamyka wode na wymiennik od strony pierwotnej)

2. Zawór bezpieczeństwa - ciągle z niego kapie podczas odkręcania tej wylewki wannowej (przyp. tylko przy tym odbiorniku) podejrzewam że drastycznie wzrasta ciśnienie na wodociągu i dla tego z zaworu podkapuje?

Zbieram różne opinie i się zastanawiam jak to rozwiązać.

1. Zadzwonić do sieci że dali za małą moc na węzełek?

2. Co do tego zaworu to sam nie wiem;

a) Zadzwonić do producenta węzła żeby wymienił zawór bezp?

b.) Zamontować na wodzie naczynie przeponowe?

c) Zawór ciśnieniowy?

d) Uznać ten zawór za popsuty i wymienić go samemu?

e) Zaleczyć problem i podprowadzić rurę kanalizacyjną pod zawór?

Proszę o jakiś pomysł. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.