Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol Peletowy Malina

menel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Jestem tu nowy i chce zadac pare pytan.

Co do pisowni to prosze adminow o wyrozumialosc, bo mieszkam we Francji inie mam Polskich znakow.

Kupuje dom, w ktorym jest ogrzewanie olejowe z roku 1993, kociol waischaupt z palnikiem umieszczonym pionowo. W instalacji widzialem, ze jest zawor 4- drogi, rury stalowe na oķo 5/4 przy piecu i do grzejnikow 1/2, grzejniki zeliwne, brak srerowania z termostaru.

Dom 100 m2 parter i pietro+ chce ogrzewac piwnice. Polozony we Francji 130km pod Paryzem w zime to max - 10 przez tydzien a normalnie to 5 do - 5. Ocieplony z zewnatrz styropianem 10 cm.

Cena ogrzewania na olej wynosi teraz 2500 euro rocznie.

Chce kupic piec peletowy Malina 15 kW i tu nasuwaja sie pytania.

Czy to dobry wybor?

Czy sterownik skzp ogarnie palnik skiepko vip w kotle malina?.

Jakich moge spodziewac sie kosztow ogrzewania rocznego?

Czy nie lepoej zalozyc termostat pokojowy do pieca olejowego i zobaczyc ile bedzie palic?

Opublikowano

Panie @menel jak masz Pan już coś kupować to niech Pan kupi sobie takie cudo https://www.olx.pl/oferta/prototyp-kotla-agat-10-kociol-wyprzedazowy-uzywany-zebiec-CID628-IDsIIAx.html#e95542fb78

do tego palnik na pellet może być Skiepko samoczyszczący z automatyką PLUM i będzie Pan Bardzo zadowolony .

Tutaj Pan otrzyma wszelkie certyfikaty , że nie zatruje Pan powietrza we Francji , lecz nie wiem czy będą one honorowane w republice Francuskiej. 

Mogą nie być , ale nie jestem pewien. Proszę to samemu sprawdzić. Gdyż w przeciwnym wypadku może być Pan uznany za Polskiego truciciela i ponieść sromotne kary finansowe.  

Opublikowano

Tu gdzie mieszkam duzo ludzi pali w zwyklych kominkach, wiec przypuszczam,  ze nawet najzwyklejszy, piec peletowy  nie bedzie przeszkadzal. 

Twierdzisz , ze  10kW wystarczy ? jak doloze ogrzewanie garazu okolo 40 m2 = 140-150m2 + zasobnik 140 litrow. 

Te kotly od Maliny to naprawde lipa?  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.