Mart30 Opublikowano 22 Marca 2018 #1 Opublikowano 22 Marca 2018 Witam Koledzy od 2 miesięcy użytkuje kocioł zębiec merkury kpp duo 25 ze sterownikiem ST-48 ZPID. Chciałbym go bardziej ustawić pod siebie, po długiej lekturze i wielu przeczytanych tematach na forum zabieram się za ustawienia mojego pieca. Piec teraz chodzi na Pidzie i jestem tak średnio zadowolony ze spalania. Spałam ekogroszek pieklorz. I wydaje mi się ze jest dużo popiołu i dużo węgla spałam. Chciałbym żeby to wszystko szło bardziej ekonomicznie, a co za tym idzie ekologicznie. Z tego co się zapoznałem to przy sterowaniu PID w moim sterowniki jest tylko regulacja korekty powietrza i mocy kotła. I teraz koledzy do was pytanie jak się za to zabrać. Na jakiej podstawie dokonywać zmian i najważniejsze co obserwować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lukasz1111 Opublikowano 26 Marca 2018 #2 Opublikowano 26 Marca 2018 Mam ten sam piec i też palę Pieklorzem 28kj, teraz używam tylko PID.ogrzewam tylko CO, dom ok. 400m2 Moje ustawienia: Moc 100%, wentylator -20 - popiół z małymi miękkimi i twardymi spiekami zużycie 25kg doba. Moc 70% wentylator -20 - popiół idealny zużycie dużo większe bo ok 40kg Na stronie producenta pisze że to normalne. http://imexpiechota.pl/wegiel-i-koks/ekogroszek-pieklorz/ Chętnie wymienię się doświadczeniami. Pozdrawiam.
Mart30 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Powiedz mi kolego czym się sugerujesz dobierając nastawy moc kotła i korekta powietrza ?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.