Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator Pokojowy

crisuzdw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jestem posiadaczem kotła na pellet Proeco Comfort plus 25 Kw, do kotła dołączony sterownik firmy DK System Master 600. Moje pytanie dotyczy tego jaki regulator pokojowy mogę zastosować do wyżej wymienionego sterownika. Myślałem o którymś z firmy Tech sterowniki.

Sterownik Master 600 posiada funkcję sterowania pogodowego po wlaczeniu jej pojawia się alarm podejrzewam że związany z brakiem czujnika temperatury ponieważ nie wykrywa jej na wyświetlaczu. Do zestawu z kotłem został dołączony czujnik który nie wiem do czego służy. Wstawiam zdjęcia czujnika i całej kotlowni.

Proszę o porady

Pozdrawiam

Crisuzdw ea11422775bcaf0b1c63ee9960d67f86.jpg552926f8989021e95b00d54594c84196.jpg08a46ff2410113448d6bb2e84325e1b6.jpga02641430ed8119e7c8561f0a283d1cf.jpg

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Do Mastera600 najbardziej właściwy będzie regulator tego samego producenta, sam taki używam.  Zajrzyj na stronę DKsystem , tam masz przewodowy jak też bezprzewodowy

Co do czujnika pogodowego, masz pewnie instrukcję sterownika to poczytaj - musi być wyjaśnione który czujnik do czego służy. 

Jeżeli nie masz to na stronie DKsystem są do pobrania.   Ja nie wiem bo mam Master500 który jest inny trochę.

Opublikowano

Czujnik ze zdjęcia to w/g mnie czujnik kotła wraz z termikiem,pewnie masz podłączony czujnik zaworu jako kotłowy.Czujnik pogodowy występuje raczej w jakiejś obudowie,puszce.DK system stosuje czujniki PTC 2k, sam PTC koszuje grosze,do tego kawałek przewodu i czujnik gotowy za min. 1/3 ceny

Opublikowano

Ok dzięki za podpowiedzi, zamontowałem prosty regulator pokojowy myślałem że może to pomoże. Problem tkwi w tym iż kocioł ma problem z uzyskaniem 60 stopni a dawki paliwa ( pellet Olczyk) są bardzo duże a mianowicie 20 sek podawania 35 sek pauzy, nawiew 38% a temperatura na kotle 42 stopnie zdjęcia instalacji w poście

Dodam iż kocioł odpalony 2 tygodnie temu w budynku około 20 lat nie ogrzewanym a temperatura w środku obecnie to około 18 stopni

Opublikowano

Pompki od co na dole po lewej stronie. Cwu póki co nie podłączone.

Opublikowano

A więc dom 160 m dół ogrzewanie podłogowe, góra grzejnik 5 szt. Zawór całkowicie nie jest skrecony im mniej tym większy problem z temp na kotle. Powrót 40 stopni

Opublikowano

No to masz problem ale nie z regulatorem ale z zimną chałupą.

Kilka lat temu widziałem taką chałupę którą właściciel w marcu chciał odmrozić.  Nic z tego!  Za duży koszt!

Poczekaj do maja i wtedy w sposób naturalny odmrozisz wspomagając się ogrzewaniem.. A od września grzać i nie dać zmrozić. 

Jeżeli musisz tam mieszkać bo się wprowadziłeś teraz to radzę do jednego pomieszczenia kozę wstawić i czekać maja.... :(

Opublikowano

Na szczęście wprowadzka w połowie maja. Pozostało czekać na przyszły sezon grzewczy.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie odnośnie rozpalania ponieważ kocioł ten ma z tym wielki problem czasami nie rozpala wcale. Zasyp ustawiony na 50 sek a wentylator testowałem w przedziale 50-100% bez rezultatu

Opublikowano

Przy pół na pół temperatura na kotle w szybkim tempie spada. Mieszacz do podlogowki jest.

Opublikowano

Patrząc na ustawienie mieszacza to na grzejniki idzie chyba 30*.To że temp. spada to normalne,tylko po jakimś czasie powinna rosnąć.Ale to jak pisze poprzednik,zimny dom to raz i dwa pellet to nie węgiel.Chcesz możesz wygrzewać,jak masz możliwość spróbuj pellet ze słonecznika

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżamy temat, mimo dogrzanego domu w okresie letnim żadne z objawów nie ustapily. Macie jakieś pomysły?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A więc tak:
Powierzchnia do ogrzania 160m
Dom ocieplony styropianem 8cm wewnątrz ścian
Nowe okna PCV
Dół ogrzewanie podłogowe
Góra kaloryfery

Parametry kotła
Podawanie 15 sek
Przerwa 50 sek
Nadmuch 42%
Temperatura zadana 64 stopnie
Histereza 3 stopnie.
Temp spalin około 100-110 stopni
Pompy wlaczaja się przy 50 stopniach.

Problem polega na tym iż kocioł nie dochodzi do temp zadanej, nawet przy wyłączonych pompach ( testowane przy załączeniu pomp 64 stopnie) w momencie zalaczenia pomp temperatura spada w szybkim tempie, następnie ma duży problem z osiągnięciem zadanej.
Bawiłem się różnymi ustawieniami podawania niestety nic nie pomaga. c5120ddb11f01a63131af03eab5a732e.jpge80e5b88aa9b74f710437a827ca84ccc.jpgc85b24785d7224d5b5a71505bf69d69d.jpga3801588304edb48843453fcbf1113e0.jpg

Opublikowano

Obawiam się że nie potrafię narysować schematu jestem laikiem. Może da się coś wywnioskowac że zdjec które wstawilem wcześniej. Dodam iż na górze mam jeszcze zbiornik wyrownawczya998e290dbd0a010237843969ffbf90a.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chcę do tego samego sterownika Master 600 zamontować termostat pokojowy Emos T13RF bezprzewodowy. Czy możesz powiedzieć jak podłączyłeś Swój termostat może zdjęcie jak termostat podłączony jest do sterownika. Dziękuję za pomoc. Instrukcja samego sterownika nie daje wyczerpującej informacji na ten temat.

Z góry dziękuję za pomoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam taki sam piec i sterownik. grzeję nim bufor ( właściwie to miał dogrzewać bufor) nic z tego sytuacja taka sama jak u ciebie a nastawy mam zupełnie inne. Możemy się skontaktować aby wymienić wnioski? pozdrawiam 

Opublikowano

Przede wszystkim prawdopodobnie kocioł zalewa i zalewać będzie zimna woda ponieważ brak ochrony powrotu , nie wieżę ze ten 4d da radę to obsłużyć.

@Jakubtar narysuj swój schemat bufor kocioł

Opublikowano

Witaj, co tu rysować rura z pieca do wężownicy na bufor i z powrotem na powrocie pompa wilo pico. po temacie. sam przeglądałem schematy różne i widziałem że jest za piecem połączenie zasilania i powrotu tak zwany krótki obieg z zaworem mieszającym ale u mnie tego nie ma.

Opublikowano

Mój bufor ma 1000l nie ma w pobliżu gazu i pewnie długo nie będzie bo to dom w lesie.Do tego jest zainstalowany kominek z płaszczem wodnym ok. 18kw a piec ma 25 kw pow domu ok 160m parter i pietro ogrzewanie tylko podłogowe i dwie duże drabinki w łazienkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.