TomekTychy Opublikowano 4 Marca 2018 #1 Opublikowano 4 Marca 2018 Pomocy !! Wprowadziłem się niedawno do kilkuletniego domu, z kotłem na podajnik od Spyry KWKMP25. Do tej pory wszystko było wporządku, ale od kilku dni piec szaleje. Spala ok 50kg ekogroszku na dobe (wczesniej ok 15), w większości ekogroszek jest niedopalony, lub powstają spieki. Wynika to chyba z tego, że piec nie osiąga zbyt wysokiej temperatury. Przy zadanej 51 dochodzi do 52 i od razu spada w dół, czego efektem jest palący się węgiel w szufladce na popiół. Ekogroszek z dobrego źródła, wysokokaloryczny. Piec posiada sterownik Geco GH11TB. Przesłona na wentylatorze otwarta ok 1cm, podczas pracy wentylatora ogien bardzo mocny, ale bez iskier. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny spadającego rozpalonego węgla do szufladki z popiołem, oraz pomoc w ustawieniu sterownika. U0 - temp zadana - u mnie 50-51 stopni. U1 - wg instrukcji - czas postoju podajnika paliwa ( ustawienie fabryczne 15) u mnie 200. U2 - wg instrukcji - czas podtrzymania (ustawienie fabryczne 45) u mnie 100 U3 - obroty wentylatora (fabrycznie 5) u mnie 9. Dodam tylko, ze kocioł ogrzewa bojler 150l. jak rozumieć U1 i U2 ?
Gość jacek61 Opublikowano 4 Marca 2018 #2 Opublikowano 4 Marca 2018 Z moich doświadczeń z tym kotłem najlepszy jest węgiel Retopal a nie wysokokaloryczny. Musisz tak ustawić nadmuch i podawanie aby żar kończył się 5 cm przed krawędzią palnika. Mam starszą wersję tego sterownika U1 jest to czas pomiedzy kolejnymi podanami paliw do kotła ale na to wpływ mają parametry serwisowe c1 (06) /w nawiasie podaję własne/c5(66) i d5 (00)
Yaroslavus Opublikowano 21 Października 2018 #3 Opublikowano 21 Października 2018 Witajcie Dopinam się do tematu Kocioł spyra i sterownik geco taki sam jedyna różnica 35kW... Moj problem... Po wygaszeniu na okres letni nie potrafię włączyć sterownika... Kalibruje się a pozniej zadnej reakcji... Nie potrafię wlaczyc ani podajnika ani wentylatora.... Nie reaguje zaden klawisz.... Pomozcie proszę Nie wiem co jest grane Przed wygaszeniem wszystko działało dobrze.
Yaroslavus Opublikowano 22 Października 2018 #5 Opublikowano 22 Października 2018 Witajcie Dopinam się do tematu Kocioł spyra i sterownik geco taki sam jedyna różnica 35kW... Moj problem... Po wygaszeniu na okres letni nie potrafię włączyć sterownika... Kalibruje się a pozniej zadnej reakcji... Nie potrafię wlaczyc ani podajnika ani wentylatora.... Nie reaguje zaden klawisz.... Pomozcie proszę Nie wiem co jest grane Przed wygaszeniem wszystko działało dobrze.
Yaroslavus Opublikowano 22 Października 2018 #6 Opublikowano 22 Października 2018 Wtyczka w panelu sie poluzowala... Dziwne bo bylo ok... Ale docisnalem wtyczke za klawiaturą i jest ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.