Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Defro I Podłogówka - Sterowanie

monti150

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie doboru instalacji grzewczej dla nowego budynku. Chciałbym mieć w całym domu ogrzewanie podłogowe (ok 200m2 podłogi) podzielone na sekcje + C.W.U. Jestem również zainteresowany piecem DEFRO z sterownikiem K1Pv4. Mam dylemat jak rozwiązać sterowanie podłogówką.

Opcja pierwsza:
Piec steruje zaworem 3D/4D mieszacza dla całej podłogówki zmieniając temperaturę w zadanym zakresie w zależności od temp pomieszczenia i pogodówki - pytanie czy ten sterownik realizuje taką funkcję?

Opcja druga:

Mieszacz podłogówki ma stałą temp (przez zawór 3D termostatyczny), a sterowanie odbywa się regulacją przepływów na belce (za pośrednictwem siłowników) - czy ten sterownik realizuje taką funkcję czy trzeba zastosować dodatkową automatykę?

Opcja trzecia:
Opcja pierwsza + opcja druga, czyli 3D/4D na belce mieszacza podłogówki sterowany przez piec + regulacja przepływów siłownikami z dodatkową automatyką.

Która opcja jest najrozsądniejsza? 

Opublikowano

To tak 3d z silownikiem i sterowanie pogodowe z elektro zaworami na belce i sterowniki w pokojach takie rozwiązanie proponuje np. Salus sterownik kotla obsłuży siłownik zaworu 3d i pogodowke. Musisz pomyśleć też nad ochrona powrotu o zaworze 4d zapomnij i nawed o nim nie myśl a zato pomyśl nad innym kotłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.