Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo Uni R 30 Kw

adamoski79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jestem na forum nowicjuszem. Posiadam piec defro eko duo uni r 30 kw z zapalarka. Metraz do ogrzania w domu jednorodzinnym to ok.300m2. Dom jest ocieplony steropianem,poddasze uzytkowe ocieplone welna. Ogrzewam trzy kondygnacje parter podlogowka okolo 50m2.reszta czyli 1 pietro poddasze,klatka schodowa i poddasze grzejniki. Piec mam juz 3 sezon pracuje na pidzie spalanie ekogroszku wychodzi okolo 43 kg na dobe. Moje pytanie jest takie: Czy jest na forum ktos kto ma podobny piec i podobny metraz do ogrzania? Jesli tak to jakie ma spalanie ekogroszku na dobe? Czy spalanie 43 kg na dobe przy takim piecu i metrazu jest ok czy jest zbyt duze?

Opublikowano

Witaj,

ja mam ten sam piec ale 35 kW i metraż ok 350 m, tylko poddasze ocieplone. 
W normalnych temperaturach czyli koło 0 st. spala mi średnio 50 kg na dzień :(, a teraz przy mrozach to w nocy jest w stanie 40 kg wpieprzyć.

Jestem załamany tym piecem, teraz zacząłem już 8 tonę spalać :(

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj Pablo. Dzieki za odpowiedz. Ja pale dokladnie od 10 pazdziernika i wlasnie zaczynam 6-sta tone. U mnie spalanie 43 kg wychodzilo tez przy podobnych temperaturach o ktorych pisales czyli okolo 0 st. teraz przy mrozach tez pali jeszcze wiecej. Ile dokladnie to nie zmierzylem.Facet z serwisu defro twierdzi ze przy temperaturze okolo 0 st.piec o tej mocy powinien palic jakies 28-32 kg na dobe. U mnie oprocz tego ze duzo pali to jeszcze duzo przerzuca niedopalonego groszku. Bawie sie ustawieniami w menu serwis ale odnosze wrazenie ze przy pidzie to nie przynosi zadnych efektow. Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli ci nie przepala groszku i palisz w pidzie, to po pierwsze przesłona dmuchawy musi być cały czas otwarta (musisz ją jakoś zablokować) zwiększ nadmuch i zmniejsz moc pieca np. na 90%
U mnie też tak było całą zeszłą zimę spędziłem w kotłowni :( teraz spala bardzo fajnie, tylko ze cholernie dużo :(

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz. Rano zmienilem ustawienia mocy i nadmuchu tak jak radziles i bede obserwowal.Mam jeszcze pytanko.Jak sadzisz palic na wlaczonym hallotronie czy na wylaczonym bo z tego co widze na forum sa rozne opinie na ten temat. U mnie z tego co zaobserwowalem na wlaczonym hallotronie nadmuchu wentylator chodzi na duzo wolniejszych obrotach i bardziej zawala mi palenisko. Obecnie mam wylaczony. I jeszcze jedna sprawa jak wg.Ciebie powinien byc odsloniety czopuch: na maxa czy przymkniety bo na forum tez sa rozne opinie na ten temat. U mnie komin jest murowany z cegly. Jak odslonilem czopuch na max spaliny powedrowaly ostro w gore na prawie 250 st.przy temp.kotla 65st.

Opublikowano

Ja tez kombinowałem z Hallotronem, ale w efekcie końcowym mam go włączony, bo im większy naduch tym więcej ciepła do komina ucieka. Dlatego musisz pobawić sie mocą kotła i korektą powietrza. Włącz hallotron, obniż moc kotła np. o 10% i daj korekte powietrza na plus 10, wtedy pid bedzie dobierał większe obroty i pamiętaj klapka dmuchawy musi być otwarta. Ja czopuch mam zamknięty żeby jak najmniej ciepła do komina uciekało i temp jaka mi pokazuje to 90st. max 130 st. Masz taką temp bo mocno ci wieje wentylator i całe ciepło ucieka do komina zamiast zostać w piecu. 

Moj tel 608 621 733 jakby co to dzwoń, postaram się jakoś pomóc, pozdr

Opublikowano

Ok. Raz jeszcze dzieki za zainteresowanie moim postem. Ustawilem wszystko tak jak zasugerowales i bede obserwowal.Napisze jaki przyniesie skutek.Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja grzeje 300-320m2 dom lata 70te ocieplony 10 styropianu w tym roku. W domu temp 22 stopnie spalanie kręci mi się w okolicach 47-49kg. Mam inny kocioł(kocioł 38kW kupiony przed ociepleniem stąd taki duży) , ale spalanie ok 50 kg przy takich morzach uważam za normalne. Różni ludzie różne rzeczy opowiadaja, uważam że budynek jednak swoje musi wziąć. Oczywiście im lepiej docieplony tym mniej ale jakoś nie bardzo wieże w spalanie w okolicach 30kg przy 10cm styropianu. Popracuj nad niedopalem, to zaoszczędzisz 3-5kg. Niedopal możesz użyć jeszcze raz.

Zastanawia mnie czemu masz 30kW. Chyba że jak ja to pozostałodc sprzed ocieplenia

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witaj Staryk. Piec wymienilem w 2015 roku juz po dociepleniu domu. Przy okazji wymiany pieca wymieniona zostala cala instalacja co. Moc kotla dobieral mi moj instalator ale konsultowalem tez to z firma defro.Potwierdzili ze w moim przypadku piec 30 kw bedzie odpowiedni.Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem ale czasami zastanawiam sie czy moj piec nie jest przewymiarowany. Mam sterownik tech k1prv2 z pid. 3 tyg.temu wgralem mu nowy soft 2.4.7 i od tamtej pory nie moge ogarnac ustawien.Aktualnie walcze z niedopalonym ekogroszkiem no i iloscia spalania. Aha zapomnialem na poczatku dodac ze mam bojler 300 l.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Po trzech tygodniach w koncu piec ogarniety. Spalanie okolo 35kg przy temp.dodatnich w dzien ok.2-3stopni w nocy okolo minus 6st. Ekogroszek dopala sie w miare dobrze nie przesypuje. Ustawilem na 85% moc kotla i korekta powietrza na +8. Od trzech dni pale ekogroszkiem z nowej dostawy i na razie jest ok. Dziekuje za wszystkie podpowiedzi w kwestii ustawien i nie tylko.Spalanie ilosci groszku mogloby byc jeszcze nizsze ale wydaje mi sie ze chyba nic juz z mego kotla nie wydusze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.