ryb Opublikowano 12 Lutego 2018 #1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Witam. Użytkuję od 7 lat kocioł Cichewicz Logica 20-27kW. Niestety, ciągle mam z nim problemy. Pomimo dobrej jakości opału (węgiel kamienny orzech), bardzo szybko zarasta sadzą, albo rozpala się bardzo szybko i gotuje się, albo rozpalanie trwa wiele godzin i pomimo rozżarzonego opału z trudem osiąga temperaturę maksymalnie 55 stopni. Do tego wszystkiego, jakiś czas temu zacięła się regulacja rusztu i pomimo dokładnego czyszczenia nie chce ruszyć. Cegła drzwiczek rozsypała się po roku, podobnie ta, która jest przy wylocie do komina. Nadmienię, że komin jest prawidłowo wykonany i regularnie czyszczony. W związku z brakiem mojej cierpliwości do tego pieca, postanowiłem wymienić go na żeliwny bez nadmuchu. Mam wprawdzie Camino KWD3 z domu moich dziadków o mocy ok. 15 kW, ale sądzę, że nie wydoli. Co polecacie? Pozdrawiam
Gość berthold61 Opublikowano 12 Lutego 2018 #2 Opublikowano 12 Lutego 2018 A nie da rady wywalić z obecnego dmuchawy ? i zapodać miarkownik ,
ryb Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Lutego 2018 Pewnie się da, ale sam piec jest w kiepskiej kondycji - stąd pomysł wymiany na coś innego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.