KarolinaMal Opublikowano 11 Lutego 2018 #1 Opublikowano 11 Lutego 2018 Witam. Wysiadam już totalnie nerwowo. Właściciel zakupił nowy ekogroszek na zimę, zadowolony, że zaoszczędzi na opale. Testował worek jak piec ogrzewał wodę samą. Nie pomyślał, że testuje się jak jest nastawiony na grzejniki również. Jestem typowym laikiem, ale opał, który miał starczyć na zimę właśnie się kończy i pewnie ja będę ta zła bo za dużo wypalilam. Ale jak mam palić mniej jeżeli palę 3x dziennie, piec w mrozy wypala to w 3-4h, a ja rano mam kostnice :( 4x dziennie już by więcej dało, ale nie miałabym już opału dawno. Mowilam ile trzyma piec, ale mówić moge i nic to nie daje. Wcześniej był miał z groszkiem (piec samorobny chyba- sama blacha- miałowy- zasypywany od góry). Wtedy wystarczyło rozpalić rano i wieczorem. Tak zaoszczędził, ze idzie więcej drewna na rozpałkę, opału. I bieganie te 3x dziennie by rozpalić. Mam powoli dość. Mogę prosić o konkretne argumenty, które trafią do właścicieli? Aha.. opał z marketu jakiegoś Dragon Eko Groszek Economic do kotłów z podajniekiem. Granulat 5-25 mm, wartość opalowa 19-22 MJ/kg. Worek ma 20 kg. Sypany cały do piecs i trochę z drugiego też. Lacznie 25 kg chyba na zasyp idzie.
Gość Oldek Opublikowano 11 Lutego 2018 #2 Opublikowano 11 Lutego 2018 Jakiś cienki ten kocioł miałowy skoro trzeba w nim 3 x dziennie repetować i rozpalać Zaletą kotła miałowego jest to że rozpala się w nim raz na dobę i temp. trzyma przez 24h. I chyba sporo musi być do ogrzania jeśli kocioł w 12h wypala 75kg, nawet widząc że jest to papierowy węgiel.
KarolinaMal Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2018 Nie znam dokładnego metrażu, ok 80 m kwadratowych? Dwa piętra. Piec nigdy nie trzymał tyle czasu. Max 8-10h z tego co pamiętam (przy miale z kopalni). Marzenie, żeby rozpalić raz na dobę. Niestety, nie tutaj :( budynek nie jest ocieplony. Ale pierwszy raz trafił się opał (pomijając inne problemy z opałem w celu zaoszczedzenia), który nie oddaje ciepła właściwego i wypala się w tak krótkim czasie. Naprawdę wykańcza mnie to psychicznie.
KarolinaMal Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 11 Lutego 2018 Nie znam się na piecach, tak mówiono, że miałowy.
darkon Opublikowano 11 Lutego 2018 #5 Opublikowano 11 Lutego 2018 Witam. Wysiadam już totalnie nerwowo. Właściciel zakupił nowy ekogroszek na zimę, zadowolony, że zaoszczędzi na opale. Testował worek jak piec ogrzewał wodę samą. Nie pomyślał, że testuje się jak jest nastawiony na grzejniki również. Jestem typowym laikiem, ale opał, który miał starczyć na zimę właśnie się kończy i pewnie ja będę ta zła bo za dużo wypalilam. Ale jak mam palić mniej jeżeli palę 3x dziennie, piec w mrozy wypala to w 3-4h, a ja rano mam kostnice :( 4x dziennie już by więcej dało, ale nie miałabym już opału dawno. Mowilam ile trzyma piec, ale mówić moge i nic to nie daje. Wcześniej był miał z groszkiem (piec samorobny chyba- sama blacha- miałowy- zasypywany od góry). Wtedy wystarczyło rozpalić rano i wieczorem. Tak zaoszczędził, ze idzie więcej drewna na rozpałkę, opału. I bieganie te 3x dziennie by rozpalić. Mam powoli dość. Mogę prosić o konkretne argumenty, które trafią do właścicieli? Aha.. opał z marketu jakiegoś Dragon Eko Groszek Economic do kotłów z podajniekiem. Granulat 5-25 mm, wartość opalowa 19-22 MJ/kg. Worek ma 20 kg. Sypany cały do piecs i trochę z drugiego też. Lacznie 25 kg chyba na zasyp idzie. Bo ten dragon to nic innego jak węgiel brunatny tylko czeski. A brunatny czy czeski jak kto woli jest dobry ale w okresach przejściowych lub dodatek do czornych kamyków. Stąd też idzie go granda bo nie jest to węgiel mocny i super ciepły. Teraz to można tylko zakupić jaki groszko-miał albo groch i dojechać jakoś do końca zimy Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
KamilMiernik Opublikowano 14 Lutego 2018 #6 Opublikowano 14 Lutego 2018 Kolego tu masz filmik z jakości tego węgla ile więcej idzie w stosunku do normalnego kamiennego ponad 2 razy tyle co dobrego ekogroszku. może kocioł inny ale jak coś nie ma kaloryczności to "Z gówna bata nie ukręcisz"
todi Opublikowano 14 Lutego 2018 #7 Opublikowano 14 Lutego 2018 Od miesiąca palę Czeskim ekogroszkiem -orzechem z Mercury Market pali się super , na pewno nie kupię żadnego Polskiego dziadostwa w piwnicy mam go jeszcze tonę.Mam Czeski piec na Czeski węgiel :rolleyes:
audilhr Opublikowano 14 Lutego 2018 #8 Opublikowano 14 Lutego 2018 Napewno czech i napewno z mercury pali sie super kup sobie dobry groch zobaczysz co to palenie
KamilMiernik Opublikowano 16 Lutego 2018 #9 Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja polecam Orzech z Wesołej świetny węgiel nie to dziadostwo czeskie. dobrze utrzymuje ciepło długo się pali Jak to Ktoś powiedział Tani opał to drogi opał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.