Grze76 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Witam! Na początku chciałem powitać wszystkich użytkowników forum i prosić jednocześnie o pomoc. Nie ukrywam, że jestem laikiem w kwestii budowania instalacji CO i problem jaki wystąpił w moim domu trochę mnie przerósł... Jak widać na załączonym zdjęciu miałem fanaberię, aby w mojej instalacji ogrzewania dodać jedną pętlę OP, która miała "dogrzewać" podłogę wiatrołapu, przedpokoju w salonie oraz aneksu kuchennego. Z racji niewielkiej powierzchni ok. 12 m kw. instalator zapewniał, że można będzie wpiąć tę pętlę ogrzewania podłogowego w belkę w której są kaloryfery... Jak łatwo stwierdzić, takie rozwiązanie jest do d... ;) Niestety opór pętli sprawił, że podłoga grzeje w 1/3. Efektem tego jest wiecznie niedogrzany salon i moja frustracja...Dodam, że dom ogrzewam piecem gazowym Vaillanta jakiś Aurocompact z pogodówką - woda na zasilaniu przy obecnych temperaturach zbliża się do granicznych wartości zasilania OP czyli ok. 48 sC. Czy moglibyście coś doradzić, czy z tym super" układem można jeszcze zdziałać??? Czy konieczny jest zestaw mieszający, jak go ewentualnie wpasować w skrzynkę? Będę wdzięczny za każdą rozsądną propozycję. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.