Duda01 Opublikowano 29 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam, W domu jednorodzinnym ok. 180 m2 mam 20 letnią instalację co w pcv , grzejniki konwektorowe. Ostatnio zmieniłem piec z wysłużonego ZWE 24-2KP 23 na ZW 24-2 DV KEP 31. Bardzo poprawił się komfort korzystania z wody ciepłej. Niestety z ogrzewaniem jest po staremu tzn. słabo. Od nowości wszystko chodziło dobrze, nic nie było regulowane ale teraz niektóre kaloryfery są zimne przy nastawach głowic COMAP na 3 dopiero od 4 zaczyna się jakieś grzanie. W związku z tym mam kilka pytań Czy głowice termostatyczne mają jakąś żywotność i powinienem po 20 latach wszystkie wymienić ? Jeżeli tak to na jakie ? - wkładki termostatyczne zamontowane na wprost na górze grzejnika to 30mm x 15 mm Jedna z głowic termostatycznych nie daje się sama odkręcić, gdy ją ruszę to zaczyna lecieć woda - prawdopodobnie odkręca się z wkładką ? Czy można sobie z tym poradzić bez spuszczania wody ? Czy oprócz nowych głowic warto założyć jakiś sterownik do pieca np. Salus za 200 zł czy jednak firmowy za 700 zł ? Czy warto zakładać głowice - dostępne na allegro zasilane bateriami z opcją ustawienia temperatury ?http://allegro.pl/energooszczedna-glowica-termostatyczna-grzejnikowa-i6982855613.html
Duda01 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #2 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Działający link http://allegro.pl/energooszczedna-glowica-termostatyczna-grzejnikowa-i6982855613.html
elfuczi Opublikowano 29 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Głowica to termostat wojskowy wszystko sie zużywa bo musi. Comapa głowice 20 łat temu przypominały gruszki były malo estetyczne. Grzejniki konwektorowe to ogrzewanie wysoko temperaturowe wyłącznie konwekcja czyli nie ekonomiczne super chodzi na wysokim parametrze np 85deg
MaciejS01 Opublikowano 1 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Głowica to termostat wojskowy wszystko sie zużywa bo musi. Comapa głowice 20 łat temu przypominały gruszki były malo estetyczne. Grzejniki konwektorowe to ogrzewanie wysoko temperaturowe wyłącznie konwekcja czyli nie ekonomiczne super chodzi na wysokim parametrze np 85degA to dziwne. Ja mam konwektory i chodzą dobrze na 50 stopniach niżej nie załącza się pompa w piecu. Z takim zasilaniem w 1h podbijają temp w domu o 2 stopnie. Wysłane z mojego LG-M160 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.