Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak Tłumienia Płomienia Na Palniku

stanley584

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem użytkownikiem kotła gazowego Termet GCO-DP-23-07, chociaż jest to już piec starszego typu, jednak w dobrym stanie technicznym. Ostatnio wystąpił u mnie problem z prawidłową pracą kotła. Uwidacznia się to nast. objawem: po włączeniu pieca następuje zapalenie gazu / płomienia na palniku / i kocioł grzeje wodę w układzie CO. Po osiągnięciu zadanej temperatury wody, odcięty zostaje dopływ gazu / palnik gaśnie / a pompa przepompowuje wodę w układzie. Z chwilą ostygnięcia wody w CO, poprzez słyszalne " kliknięcie " palnik zostaje ponownie zapalony do grzania wody w centralnym. I tak na przemian: dogrzewa  wodę do zadanej temperatury i na powrót gaśnie. Czyli piec pracuje w cyklu przerywanym. Wiem, że jest to nieprawidłowość, gdyż poprzednio piec pracował cyklem ciągłym. Po dogrzaniu wody w CO następowało zmniejszenie płomienia na palniku i kocioł przy  minimalnym płomieniu, dogrzewał wodę powracającą z układu CO. Dopiero gdy w pomieszczeniu była zadana temperatura - sterownik wyłączał piec. Proszę o radę. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.