Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Kotła Fireeco Asrer 12

bossq11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Posiadam Piec FireEco12  http://www.fireeco.pl/produkty/aster/aster.pdf z podajnikiem rynnowym tylko na pellet

Dom Drewniany to około 120 -140 m2 ocieplony  85 m2 parter i reszta poddasze. Co prawda jest tam paroizolacja tylko i puste przestrzenie. Strop to też sama płyta etap wykończenia. Kotłownia dostawiana ocieplona 12m2 niska 2.5 metra

Podłoga 20 cm styropianu (2x10)

Dach 30 cm wełny  (10 i 20)

Ściany 20 cm wełny (2x10)

Okna pakiet 3 szybowy pasivterm

Ogrzewanie w domu to sama podłogówka czyli jakieś 850 metrów pex 16 co 10 cm na całej podłodze. Zestaw rozdzielający z pompą  i zaworem 3D na 8 obwodów. Pompa ustawiona na II. Ustawiony na 30 na zaworze 3D

C.W.U 80l plus grzejniki których nie ma  to taki sam zestaw jak do podłogi tylko że ustawiony na jakieś 43 stopni na pompie . Tyle starczy. Co prawda grzejniki są na dole 3 sztuki małe bez termostatów ale nie uruchomione. 

Nie założyłem jeszcze zaworu 4D bo zimno a musiałbym całą wodę z pieca wylać.

Ustawienia na piecu mam takie

Praca:

Nadmuch 20% zaślepka dmuchamy zamknięta z prześwitem  około 2 cm

Praca 30s

Przerwa 70s

Podtrzymanie:

Praca 15s

Przerwa 5min

Nadmuch praca 30s przerwa 5min

Spalanie około 1 worka pelletu dziennie w domu około 23 stopni na zewnątrz od 0 do -5 narazie

1. Czy czujniki od pieca mam podłączyć do powrotu czy zasilania np podłogówkę?

2. Czy jestem w stanie zejść poniżej jednego worka na dzień?

post-61498-0-18203700-1513761409_thumb.jpg

Tak wygląda wykres temperaturowy z ostatniego dnia. Piec jest ustawiony na 50 stopni wszystko co poniżej 50 to stan pracy. Szpilki to histereza na 2 stopnie C.W.U. Czarny linia ta temperatura w kotłowni. Powrót niski tak się wydaje. Ale wyższy mogę ustawić podnoszą C.W.U lub pompę na 3 obieg. lecz wykres wtedy też nie jest wiele inny .

post-61498-0-87202100-1513761421_thumb.jpg

3. Co mogę zrobić by np spalanie spadło?

4. Czy aby czasem nie przesadzam z tym spalaniem bo swoje piec musi pobrać.

5. Czy wstawienie zaworu 4D coś da?

Oczywiście ustawienia są w fazie testów. Parametry przestawiam np po nocy jak ię do pracy i na noc by zobaczyć co się zmienia. Dziękuje za zainteresowanie.

Opublikowano

Skoro nie założyłeś zaworu 4D to  może już go nie zakładaj do tej podłogówki ,  już lepiej daj 3D do obniżania temp zasilania i pompę kotłową , a najlepiej to by było dać sprzęgło hydrauliczne , powrót masz praktycznie zimny więc moim zdaniem szkoda tego wymiennika , ale rozumiem , że to tak chwilowo. 

Opublikowano

Zawór 3d mam na rozdzielaczu podłogowym i rozdzielaczu C.W.U oraz grzejnikach z grupą pompową. http://termomik.pl/rozdzielacz-mieszajacy-podlogowki-esbe-afriso-pompa-ups/385-rozdzielacz-2-mieszajacy-podlogowki-esbe-afriso.html coś takiego z linku. Z zasilania idzie mi na dwa rozdzielacze i z rozdzielaczy powrót do pieca. Zawór kupiłem i nie zebrałem się do jego montażu. To lepiej obniżyć zasilanie podłogówki ale przecież tam jest zawór 3D w tym rozdzielaczu. To jaki to ma sens? W przyszłości pewnie będą jakieś kaloryfery na górze. Ale puki co to w całym domu jest około 22 23 stopni a działa sama podłoga. Dokładnie taki schemat mam w tym momencie.

post-61498-0-77519000-1513776104_thumb.jpg

Czy zmiana i dołożenie zaworu 4D coś mi tu poprawi? Czy będzie to działać z pompą za zaworem 3D?

post-61498-0-33258300-1513776655_thumb.jpg

Czy jak podłącze zbiornik wyrównawczy za zaworem 4D to będzie jakiś kłopot? Zawór sterowany ręcznie do momentu zakupu siłownika.

Opublikowano

Obniżanie zasilania podłogówki oczywiście sensu nie ma , mi chodzi o ochronę samego kotła , poczytaj o sposobach ochrony powrotu a jest tego nawet na tym forum bardzo dużo, zawór 4D to taki kompromis , bo ma realizować dwie funkcje jednocześnie ( obniżenie temperatury na zasilanie obwodów grzewczych i jednocześnie ochrona temperatury powrotu ) , przy samych grzejnikach gdzie temperatura zasilania jest znacznie wyższa niż przy podłogówce, taki 4D o dobrze dobranym rozmiarze spełni się w tej roli, ale już w przypadku podłogówki , gdzie powracająca woda z instalacji ma bardzo niską temperaturę , ten zawór nie zdoła podnieść tej temperatury do przyzwoitego poziomu przynajmniej w okolicach 50 stopni. Jeszcze jeżeli to będzie zawór o rozmiarze 1" to już porażka murowana . Dlatego napisałem o pompie kotłowej , albo sprzęgle hydraulicznym , które zupełnie oddzieli obieg kotłowy od instalacji 

Opublikowano

Cała instalacja jest zrobiona na 1" bo piec jest najmniejszy jaki może być. I tak przepływ w instalacji jest niski. Na samej podłogówce tylko 3 stopnie straty chociaż termometry przy rozdzielaczu pokazują ze jest 30 na zasilaniu i 30 na powrocie.  W tym momencie powrót ma 30 zasilanie 50. Ustawiam 50 na C.W.U  przełączę pompkę małego obiegu na 3  i powrót z instalacji mam 40 stopni. Z ustawieniem powrotu nie ma problemu co prawda zawór 4D poprawił by to jeszcze. Cała obawa właśnie w tym ze piec nie pracuje optymalnie. Dlatego załączyłem wykresy w których może coś będzie widać dla wprawnego oka. Czy jak podniosę powrót to piec będzie pracował wydajniej? Czy np muszę podnieść temperaturę pieca? A może ustawić zawór podłogi na max a sterować pompą ? A mogę przecież  też zamontować zawór 4D tylko na podłogówce i wtedy podniosę powrót z podłogówki spokojnie o 10stopni. Jak napisałem na wstępie dom jest dobrze izolowany i nie ma dużego zapotrzebowania na energie. Chodzi jedynie właśnie o spalanie czy da się zejść niżej np 10 kg pelletu na dzień. Gdzie w tym momencie to około 15 kg/24h. W mocy nominalnej piec ten ma spalać 2,5-3 kg/h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.