Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko Pz 25Kw K1Pv4

Mkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór wszystkim.To mój pierwszy post osobisty.Totalnie się nie znam, czytam sobie tu i tam,a mam parę pytań i może forumowicze rozwieją moje wątpliwości i pomogą...

Mam jak w opisie Defo eko pz 25KW,chałupa nowa, łącznie 320m2,aktualnie grzane na dole ok.160m2 plus cwu 120l (2-3 wanny wody dziennie).Budynek cegła 30cm plus 10 styropian,strop ocieplony 10cm.Grzejniki na dole 5 szt. (używane 3 szt.) podłogowe ok.70m2 na dole i to głównie grzeje aktualnie. Na górze 7 grzejników i ok.30m2 podłogowki (nie ogrzewam góry póki co). Palę Retopalem, suchy(ogólnie jestem zadowolony). Mam założony zawór 3 drozny (podobno),ustawiony ręcznie na 6-7,nie mam żadnej pogodówki /pokojowki itp.

1.Na ekranie sterownika mam zawór wbudowany wyłączony (na czerwono) i podobno tak ma być?

2.Podłączyłem sobie sam czujnik temperatury zewnętrznej (tak żeby widzieć ile na dworze) i nie wiem, czy on czegoś nie zaburza?

3.Nie mam ustawionej żadnej temperatury powrotu,ale na ekranie pokazuje tak ok. 39-52...

4.Palę na PIDzie i ogólnie chyba nie najgorzej (ale może może być lepiej?) ust.60st zadana,cwu 48st i tyle,wyłączony Hallotron nadmuchu (gdzieś czytałem, że jak za bardzo wieje i ciąg kominowy za duży? to można to wyłączyć i mniej spiekow będzie).

Spalam ok.19kg na dobę (dużo,średnio?), popiołu ok.2 wiadra (20l) na cały zasyp (ok.7dni).

5.Wydaje mi się, że w zależności od pogody na dworze (im ciepłej tym gorzej) robią się spieki tzn.nawet taki komin się usypuje i kalafiory,muszę to dziabać.Jak lekki mrozek, pali się lepiej. Mniej kalafiorów.Czy ten czujnik zewnętrzny ma znaczenie?

6. czy skoki temperatury (zadana 60) od 64(5) do 53(5)st.są normalne?nawet w nocy jak nie używam cwu? Widziałem wykresy u kogoś,gdzie wahania są rzędu 1-2st.C.Bo trochę wydaje mi się to bez sensu nabijac do 64,żeby spaść do 53 i znów mocno grzać...

Dodam, że już uszczelnilem retorte na krawędziach (jak zaleca forum).

Sorka,za dużo treści, ale może ktoś znajdzie czas i coś napisze. POZDRAWIAM mkaa

Opublikowano

Nikt nic...?

Opublikowano

Witaj. Odp.

1. Jak nie masz silownika na zaworze to tak ma byc.

2. Sam czujnik nie powinien nic zaburzac

3. Ja u siebie przy zadanej 65 powrot mam 60

4. Też pale retopalem i on jest spiekajacy i trzeba go prowadzic na minimalnym nadmuchu.

6. Na jaka moc masz teraz ustawiony piec? Może masz ustawione cykliczne włączanie pomp? Wchodzi w nadzór?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Trochę mnie uspokoiłeś.

ad.4 - to mogę korektę zrobić nadmuchu na -2 np.? ale co wtedy z osiąganiem temperatury? sam z siebie groch się będzie dobrze palil?Czy więcej go podawać?Czy mniejsze przerwy? Czy nic nie kombinować?

ad.6- piec aktualnie 55%, W nadzór wchodzi jak osiągnie te 60Parę stopni, ale z reguły jak zaglądam do kotłowni to dmucha i podaje - PRACA. A jak z tą cykliczną pracą pomp? Jak i gdzie to sprawdzić? Może tak mam, nie wiem. A to źle ? dobrze? Mam ustawione Pompy równoległe i tyle.

Opublikowano

Mozesz zrobic nadmuch na minus ale wszystkie zmiany trzeba robic pojedynczo i zostawiac na kilka godzin i obserwowac. Jeśli wchodzi ci piec w nadzór to ja bym nic nie zminial tylko jeszcze zmniejszyl moc aż przestanie wchodzic w nadzor i oscylowal wokol zadanej +-2st. Ja u siebie mam 48%. Musisz sie pogodzic z tym ze jak na ta chwile to masz przewymiarowany piec na te 160m2 i ciężko bedzie opanowac piec zeby nie wchodzil w nadzór. Jeśli ci sie to uda to prawie napewno bedziesz kisil opał i wiecej sadzy bedzie albo zapadniety kopczyk. Bedzie łatwiej jak zaczniesz grzać całość.

Jesli masz pompy równolegle to pewnie jest ok, chyba że któraś pompa od podlogi lub od co włącza sie co jakis czas. Jesli chodza czly czas to niema tematu.

Opublikowano

Jesli masz pompy równolegle to pewnie jest ok, chyba że któraś pompa od podlogi lub od co włącza sie co jakis czas. Jesli chodza caly czas to niema tematu.

No chyba włącza się co jakiś czas, bo na ekranie raz widzę 2 ikony od pomp a raz 1 ikonkę...Pompy mam 2 w kotłowni, 1 na bojler, 2 CO, Plus cyrkulacyjna - ustawiłem sobie jakiś tam harmonogram.

Opublikowano

Jesli tylko ta cyrkulacyjna chodzi cyklicznie to ok. Ta od CO ma chodzic caly czas. CWU wiadomo ze włącza sie cyklicznie i tez powoduje najwiecej zamieszania w ukladzie. Mozesz ustawic histereze cwu na 5, bedzie zadzies sie włączać. Temp zadana pieca najlepiej powyżej 64, a powrót ma byc okolo max 15st nizszy od zadanej. Im wyzszy powrot to piec stabilniej chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.