Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana Gazowego Na Co Miejskie

Cameyo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mieszkam mieszkaniu w budynku wielorodzinnym, które ogrzewane jest kotłem gazowym.

Kocioł sterowany jest sterownikiem elektronicznym zdalnym zlokalizowanym w najszybciej wyziębiającym się pokoju,

Wszystkie grzejniki mają założone termostaty wyregulowane do komfortowej temperatury w każdym z pomieszczeń.

Generalnie jestem bardzo zadowolony ze swojego systemu, ponieważ działa tak jak od niego oczekuję. Jednakże wspólnota postanowiła wyposażyć budynek w CO miejskie, co wymusza pewne zmiany.

Pion zostanie podłączony w miejscu aktualnego kotła i aktualna instalacja oraz grzejniki zostaną zachowane. W związku z tym, że cenię sobie możliwość wyłączania CO tzn. podczas urlopu ustalam temp. min 14stopni, to kocioł gazowy połączony ze sterownikiem nadaje się do tego idealnie. Chciałbym zachować taką użyteczność przy miejskim CO. Do głowy przyszły mi 2 rozwiązania:

1. Wymiana głowic na głowice danfoss eco 2018 programowane przez Bluetooth w każdym pomieszczeniu - drogo i dostępne są tylko białe.
  2. Przed licznikiem przepływu / ciepłomierzem zamontować zawór sterowany elektronicznie uruchamiany przez aktualnie posiadany sterownik (aktualnie współpracujacy z kotłem gazowym) np. https://www.kelvintech.pl/prodView,7724,448,zawor-strefowy-2-drogowy-dn25-z-silownikiem-honeywell-v4043h1122-u-instalacje-grzewcze,PL#a

Co myślicie?

Opublikowano

Przed pomiarem nie masz prawa instalować cokolwiek. Granicą własności stron jest przeważnie zawór za ciepłomierzem. W miejscu gdzie miałeś kocioł gazowy zainstaluj zawór 3D z siłownikiem i pompą obiegową + sterownik pogodowy. Będziesz mógł niezależnie od ustawień na budynku regulować temperaturę w swojej instalacji. Włączać i wyłączać, ustalać programy dziennie, tygodniowe. Wspólnota nie ma prawa zabronić Tobie instalacji czegokolwiek za licznikiem ciepła. To już Twój kawałek sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.