Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Immergas Nike Mini - Cieknący Zawór Trójdrożny - Wymiana Pieca

Paweł19877

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc.

Posiadam piec gazowy Immergas Nike Mini dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania, który sprawował się bardzo dobrze 16 lat. Muszę prawdopodobnie go wymienić, z powodu awarii. Teraz zaczął przeciekać zawór trójdrożny i serwisant stwierdzić, że koszt naprawy nie jest opłacalny.

Czy używanie pieca z przeciekającym zaworem trójdrożnym naraża mnie na jakieś niebezpieczeństwo? Piec pracuje i normalnie grzeje.

A jeśli chodzi o kupno nowego pieca to lepiej kupić piec taki jak miałem tzn dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania czy dołożyć do kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania (bez zasobnika)?

Mój dom ma 80 metrów kwadratowych, jest starego budownictwa, parterowy, okna wymienione na plastikowe, instalacja c.o. z tworzywa, grzejniki członowe. Wyrzut spalin – bezpośrednio za ścianę na zewnątrz.

Czy moglibyście mi ewentualnie polecić dobry sprawdzony piec dwufunkcyjny kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania tak do kwoty 4000zł?

Czy w tej cenie znajdzie się w ogóle jakiś dobry piec dwufunkcyjny kondensacyjny, który też by tak długo wytrzymał jak mój stary piec?

Czy jest w ogóle ekonomiczne uzasadnienie kupowania pieca dwufunkcyjnego kondensacyjnego, jeśli nie będzie zasobnika (brak w domu miejsca na niego).  Piec poza c.o. obsługuje u mnie tylko zlew w kuchni oraz umywalkę i wannę w łazience (tzn. 3 pobory wody w odległości maksymalnej około 3 metrów do wanny).

Czy lepiej kupić taki jak miałem wcześnie tzn. z otwartą komorą spalania bo kondensacyjny i tak nie spełni swojej roli w starym budynku?

Proszę o pomoc.

Opublikowano

U większości producentów kotły atmosferyczne już zniknęły z programów produkcji, u pozostałych produkcja tylko do końca roku. Jeżeli chcesz atmosferyka to radzę się spieszyć, przy okazji można kupić w naprawdę dobrych cenach promocyjnych. Po nowym roku zostaną resztówki. 

Oczywiście kondensacyjne dwufunkcyjne też są. Zamiana może być  bardziej kosztowna ze względu na wkład który prawdopodobnie też będzie trzeba wymienić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.