mlyneek Opublikowano 21 Listopada 2017 #1 Opublikowano 21 Listopada 2017 Witam . Kupiłem mieszkanie w którym jest zamontowany kocioł dwufunkcyjny marki buderus U024-24K z termostatem pokojowym CM707(piec ma okolo 10 lat). Mam kilka pytań odnośnie działania tego ktoła . Mam nadzieję ,że kto ś będzie w stanie mi pomóc. Pierwsza sprawa to według mnie dziwne działanie kotła. KIedy piec zaczyna grzać c.o. to działa w takim cyklu: grzeje powiedzmy około 3-4 min i później sie wyłącza i znowu włącza po około 7 minutach . i tak w kółko. Przez godzinę grzania włącza sie i wyłącza jakies 10 razy. Mieszkanie ma 67 m2 w ocieplonym budynku , w każdym pomieszczeniu grzejnik z termostatem. Druga sprawa to błąd ,który wyskakuje najcześciej rano . Powiedzmy o 7 rano piec powinien się włączyć i dogrzac o 1 stopień i wtedy słyszę ,że piec odpala , zapala sie świeczka i po paru sekundach gaśnie , następuje próba ponownego zapłonu ale nieudana i wtedy wyskakuje błąd . (czerwona dioda miga raz na sekundę ). Czasami w tym momencie włącza sie czujnik tlenku węgla zamontowany obok pieca . Piec znajduje się w kuchni , mieszkanie jest otwarte tzn. nie ma drzwi w pomieszczeniach . Próbowałem znaleźć jakieś informacje na ten temat , wyczyściłem elektrody zapłonowe i jonizacyjną ale niczego to nie zmieniło . Może troszkę lepiej odpala .
Gość mak Opublikowano 27 Listopada 2017 #2 Opublikowano 27 Listopada 2017 Wezwij serwisanta! A jak kocioł ma powyżej 10 lat to z czystym sumieniem się z nim rozstań.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.