rav89 Opublikowano 20 Listopada 2017 #1 Opublikowano 20 Listopada 2017 Witam, latem nabyłem nowy kocioł STALMARK UNIWERSALNY z PiD - sterownik st-81. proszę o informację jak ustawić sterownik do palenia miałem. Moje dotychczasowe próby i kombinacje nie przyniosły efektu. kotłem ogrzewanie domu 200 m2 i bojler z CWU 120 l. pale metoda od góry. Moje ustawienia: temp. zadana kotła 60 temp. wody wychodzącej z kotła na grzejniki 50 zawór 3d w poz 3 temp. zadana cwu 47 histereza cwu 5 tryb pracy kotła pompy równolegle paliwo mial z góry dzięki za pomoc.
Gość witek1234 Opublikowano 21 Listopada 2017 #2 Opublikowano 21 Listopada 2017 Ale co się dzieje złego? nie chce się palić? Za mało mocy? Podaj ustawienia sterownika. Ten kocioł ma miał jako paliwo podstawowe?
rav89 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 21 Listopada 2017 w zasadzie nigdy nie dopala paliwa do końca. zostaje ok 1/3 zasypu. czasami zostaje mi nawet połowa zasypu nie ruszona. piec przechodzi w wygaszanie i koniec. czyscilem juz komin 2 razy. sprawdzałem ciąg. kominiarz był i stwierdził że od strony wentylacji jest wszystko ok i trzeba tylko ustawić sterownik pieca. nie wiem jakie ustawienia będą dobre bo nigdy nie palilem miałem. do tej pory w starym piecu mogłem palic tylko grubym weglem.
Gość witek1234 Opublikowano 21 Listopada 2017 #4 Opublikowano 21 Listopada 2017 Jeśli kocioł posiada po bokach komory zasypowej wyloty powietrza PP ( dysze ) to nie powinno być problemów . Jeśli dysz nie ma i powietrze dopływa tylko przez zasyp to może być niedobór PP i musisz dorobić sobie taką ponacinaną rurę napowietrzającą aby dostarczyć nad zasyp większą ilość PP. Stawiasz ją na ruszcie i dopiero wtedy zasypujesz miał. W sterowniku w podstawowym menu przestaw rodzaj paliwa na miał a w menu instalatora ( kod 000012 ) dajesz moc nadmuchu na powiedzmy 40-50 % i próbujesz. Ewentualne korekty mocy zrobisz po obserwacji wzrokowej jak to się spala. Miał powinien być lekko zwilżony, lepiej się pali. Temperatura spalin przy rozpalaniu 300*C, podczas normalnego palenia powiedzmy 220*C. Odnośnie szybkiego wygaszania to przyczyną może być za słaby przyrost temperatury spalin i wody grzewczej, sterownik nie pobiera informacji o zmianach i przechodzi w tryb wygaszania. Ja w menu serwisowym podniosłem minimalną temp palenia z 45 na 50 tak samo próg wentylatora.
rav89 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 21 Listopada 2017 mój kocioł nie ma po bokach żadnych dysz ani otworów. otwory nawiewowe z wentylatora sa tylko z tyłu komory spalania na wysokości 1/2 i 3/4 ponad resztę. 2x po 2 otwory średnicy ok 10mm. sterownik mam ustawiony na miał. spróbuję przestawić w ustawieniach instalatora tak jak piszesz i zobaczę czy coś się zmieni. poniżej link do kotła który posiadam: http://www.stalmark.pl/nasze-kotly/uniwersalny-pid.html
spidoman Opublikowano 21 Listopada 2017 #6 Opublikowano 21 Listopada 2017 Daj sobie spokój z miałem, moczeniem itd. takie pomysły doprowadzą do degradacji komina i remontu. To że się nie dopala do końca w kotle z PID już widać że jest słabej jakości. Spróbuj palić zwykłym groszkiem np. z kopalni Bobrek, nie pożałujesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.