Klemensio Opublikowano 12 Listopada 2017 #1 Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam posiadam kocioł Defro delta Plus sterownik k3P zawór 4D z słownikiem oraz regulator spk lux. Problem wygląda następująco w menu inatalatora> działanie regulatora tech> dynamiczne zmiany > zmiana zadanej 2stopnie > różnica temperatur 0.5. Sterownik nie reaguje utrzymuje cały czas żądaną temperature
Jurass Opublikowano 12 Listopada 2017 #2 Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam A masz załączoną pogodówkę czy też nie. Ja mam ten sam sterownik , zawór plus siłownik a na piecu k3p zpid . I u mnie jakoś to działa. U ciebie na fotce widać że pomieszczenie ma 24,3st c a zadana jest 23st C i tym samym na zaworze powinien świecić jakiś minust temp. np -2st C. Napisze Tobie jak jest u mnie. Mam załączoną pogodówkę i ona steruje zaworem. Regulator ustawiony na dynamiczne zmiany.Regulator pokojowy steruje mi zaworem oraz temperaturą zadaną kotła. I np na kotle mam zmiane ustawioną 3st C a na zaworze ustawione 2stC. Gdy regulator dogrzeje pomieszczenie , gdzie ustawienie mam na 0,5st C przy zmianach to wtedy zgłasza do k3p i na piecu mam komunikat (np temp zadana kotła 48st (-3stC ) z regulatora oraz temp zaworu z pogodówki np 45stC (-2stC) z regulatora tak to mniej więcej wygląda u mnie. Co ciekawe jak jest nie dogrzane pomieszczenie to wtedy na piecu komputera mryga ikona regulatora i np pokojowa temperatura zadana jest 21stC a aktulanie jest 20stC to wtedy na zaworze mam przy zadaniowej pogodówce np 48stC plus 10stC . Te plus 10stC wychodzi z tego ,że brakuje 1stC aby dogrzać pokój do ustwionych 21st. Tak to wygląda u mnie. Palę w górniaku brykietem kostki RUF.
Jurass Opublikowano 12 Listopada 2017 #3 Opublikowano 12 Listopada 2017 Sorry zmiany na regulatorze pokojowym mam ustawione na maksa czyli 0,2stC. Niżej nie da rady.
Klemensio Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dzięki kolego za zainteresowanie zapomniałem ustawić czym ma sterować regulator pokojowy . teraz działa prawidlowo .obniża i pięknie utrzymuje temp żądaną w pokoju ;) nie steruje temp co ponieważ i tak przebija mi ok 8 10 stopni a na piecu ustawione 45.a pogodowki nie mam podlaczonej.
Jurass Opublikowano 15 Listopada 2017 #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 U mnie też przeciąga trochę temperaturę zadaną na piecu. I właśnie min dla tego ustawiłem regulator pokojowy aby tą temperaturą też sterował. Aktualnie próbuję ustawić taką temperaturę zadaną aby po dogrzaniu pomieszczenia regulator ją odpowiednio obniżył względem zadanej i przeciągał nie więcej jak 8st C.Dla przykładu np zadana CO 50st i histereza 5st i piec rozpędza się minimum do 55st plus coś jeszcze. Kiedy jednak mamy dogrzane pomieszczenie to ustawione mam tak ,że aktualnie teraz dałem 5st C obniżenia na piecu. Wtedy piec rozpędza się o 5stC mniej niż wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.