Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Gazowy - Czy Na Pewno Dla Mnie?

smallfoot7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Kilka dni temu piec węglowy w moim domu wyzionął ducha. Już od poprzedniego roku coraz częściej musiałem dobijać wodę do instalacji a teraz całkiem piec się rozszczelnił.

Stoję przed koniecznością wymiany pieca (ze względu na komfort preferowany to gazowy). Zalogowałem się dziś na to forum i szukam inf jaki piec gazowy zakupić. Na ten moment mam zamontowany piec zastępczy węglowy 17KW jaki kupiłem na OLX za 200 pln (uzywany ale nie cieknacy) tak żeby przeżyć do końca zimy

Trochę informacji:
- Dom 1pietrowy powierzchnia ok 135 mkw budowany w latach 60/70-tych
- Aktulanie dom ocieplony styropianem 10cm grafitowym a strop ze stychu wełna 30cm.
- Szyby pakiet jednokomorowy - okna pvc zmianiane ok 5 lat temu
- Dwie łazienki, jedna na piętrze druga na parterze oraz kuchnia na parterze.
- Aktualnie w domu był piec węglowy ok 12 lat 20kw. W okresie zimowym piec ten grzał też wodę w kranie.
- W okresie letnim do grzania wody służy ok 3 letni piecyk gazowy przepływowy Ariston (nie pamietam mocy a naklejka jest tak umiejscowiona że nie widzę jej ale zapłaciłem za niego ok 2 tys pln)
- Ogrzewanie typowe grzejniki aluminiowe - nie mam podłogowego nigdzie
- Ja jestem po operacji całkowitego usunięcia tarczycy i od tego czasu bardzo mocno odczuwam zimno. Temperatura w domu nie spada raczej nigdy poniżej 23*. Często 24-25*

Uprzejma prośba o poradę, jaki piec gazowy zakupić. Czy zostawić piecyk przepływowy do grzania wody i kupić piec jednofunkcyjny. Czy też zakupić piec 2-funkcyjny i całość puścić przez niego? Sam nie mam wiedzy w tym temacie a sprzedawcy w sklepie będą wciskać to na czym im zalezy żeby sprzedać.

A może biorąc pod uwagę poziom temp jaki jest dla mnie komfortowy kupić nowoczesny piec na węgiel z podajnikiem?

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xog

Opublikowano

ekonomia rządzi  piecyk z podajnikiem kosztuje koło 10000zł gaziok od 3500-?  trzeba porównać jeszcze zakres przeróbek związanych z zamontowaniem jednego jak i drugiego , obsługa związana z węglem gromadzenie  paliwa oraz jego jakość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.