toja100 Opublikowano 3 Listopada 2017 #1 Opublikowano 3 Listopada 2017 Witam Mam kocioł węglowy i nowo założone ogrzewanie podłogowe. Podłogówka zasilana jest poprzez zawór 3d ESBE VRG131 11601100, siłownik ESBE ARA661 oraz sterownik TECH ST-431n. Wszystko działa jak najbardziej poprawnie (regulacja temperatury). Niemniej jednak ostatnio przyjrzałem się instrukcji do siłownika ARA i znalazłem rysunek, w którym nie powinno się montować siłownika na zaworze w pozycji - siłownikiem do dołu. Mam pytanie. Dlaczego nie powinno się montować zaworu w takiej pozycji ? Dzięki za odpowiedzi.
besix Opublikowano 3 Listopada 2017 #2 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zawór bez siłownika to sobie możesz tak zamontować , bo najwyżej będziesz się musiał schylać żeby zobaczyć skalę do ustawień , ale siłownik to już urządzenie elektryczne i nie powinno wisieć pod zaworem , który może zacząć przeciekać np na śrubunku , bo w najlepszym przypadku wywali bezpiecznik , o innych konsekwencjach nie chcę nawet pisać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.