mihoo Opublikowano 24 Października 2017 #1 Opublikowano 24 Października 2017 Witam, dostałem dobrą cenę na kocioł EG-PELLET mini 16kW i raczej sie na niego zdecyduje, sprzedawca zalecał palnik Hybrid czy warto dopłacać do revo? Pozdrawiam
Benton661 Opublikowano 24 Października 2017 #2 Opublikowano 24 Października 2017 Warto. No chyba że często lubisz siedzieć w kotłowni :)
Derek70 Opublikowano 25 Października 2017 #3 Opublikowano 25 Października 2017 Ja dopłaciłem i w kotłowni nie siedzę :( Porównania nie mam, jest jak powinno być czyli tylko dosypuję pellet. Nawet gorszy ukraiński nie wymuszał czyszczenia a pod palnikiem spieki były jak najbardziej.
mihoo Opublikowano 25 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 25 Października 2017 Ja dopłaciłem i w kotłowni nie siedzę :( Porównania nie mam, jest jak powinno być czyli tylko dosypuję pellet. Nawet gorszy ukraiński nie wymuszał czyszczenia a pod palnikiem spieki były jak najbardziej. Możesz coś więcej napisać o tym kotle. Ponoć te palniki bardziej awaryjne od KIPI.
laptop Opublikowano 25 Października 2017 #5 Opublikowano 25 Października 2017 ... Ponoć te palniki bardziej awaryjne od KIPI. Możesz rozwinąć swoje tezy? :-)
mihoo Opublikowano 26 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 26 Października 2017 Byłem u gościa co handluje i montuje oba palniki. Powiedział że revo jest kapryśny. Na większą ilość sprzedanych KIPI miał może jeden problem, a na revo miał więcej interwencji serwisowych. Jakieś tam mechanizmy się psuja nie pytałem o szczegóły. A i dodał że często w sterownikach od revo podświetlenie się psuje.
Derek70 Opublikowano 26 Października 2017 #7 Opublikowano 26 Października 2017 Możesz coś więcej napisać o tym kotle. Ponoć te palniki bardziej awaryjne od KIPI. Oglądałem różne, wykonanie jest ok, ja szukałem takiego kotła co by był pelletowy i miał dodatkowy "awaryjny ruszt" (nie wodny). Palę w nim od 15.09.2017 i tak naprawdę uczę się, obserwuję, eksperymentuję. O palnikach nic nie słyszałem choć mój instalator wspomniał, że wolałby Kipi ale to jego ocena. Czas pokaże. Parę fotek poniżej. Pozdr.
laptop Opublikowano 26 Października 2017 #8 Opublikowano 26 Października 2017 ...mój instalator wspomniał, że wolałby Kipi ale to jego ocena... Ma do tego prawo. Niech kupi KIPI, będziesz miał możliwość wymiany doświadczeń, porównań. Ty jednak postąpiłeś wbrew jego "wolałbym" i niczego nie żałuj. Od czasu do czasu padają tu jakieś suche informacje odnośnie REVO ale żadnych konkretów. Awarie w REVO są jak duch, niektórzy o nich piszą/mówią ale nikt ich nie widział. ;) Jaki pellet spalasz obecnie, NN ?
laptop Opublikowano 26 Października 2017 #9 Opublikowano 26 Października 2017 często w sterownikach od revo podświetlenie się psuje. A czy przypadkiem KIPI nie korzysta z tych samych sterowników? hmmmm ;)
Derek70 Opublikowano 26 Października 2017 #10 Opublikowano 26 Października 2017 Ma do tego prawo. Niech kupi KIPI, będziesz miał możliwość wymiany doświadczeń, porównań. Ty jednak postąpiłeś wbrew jego "wolałbym" i niczego nie żałuj. Od czasu do czasu padają tu jakieś suche informacje odnośnie REVO ale żadnych konkretów. Awarie w REVO są jak duch, niektórzy o nich piszą/mówią ale nikt ich nie widział. ;) Dobrze to ująłeś :) często w sterownikach od revo podświetlenie się psuje. A czy przypadkiem KIPI nie korzysta z tych samych sterowników? hmmmm ;) Mi się zdaje że tak. Jest to firma P... i przy okazji dodam, że w pewnej sprawie doradzili mi pewien zabieg z sterowaniem przez internet na moją korzyść (finansowo). Mój sterownik z nazewnictwa Pellasa to S.Control a kolega "laptop" jaki ma?
Benton661 Opublikowano 26 Października 2017 #11 Opublikowano 26 Października 2017 Mozesz napisac cos wiecej o tym zabiegu? ;) Jak długo użytkujesz Revo, napisz coś więcej o ustawieniach, podzielimy się doświadczeniami :)
laptop Opublikowano 26 Października 2017 #12 Opublikowano 26 Października 2017 Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie kolegi Benton661;)) Palę w nim od 15.09.2017
Benton661 Opublikowano 26 Października 2017 #13 Opublikowano 26 Października 2017 hahaha... kolega Laptop jak zwykle aptekarsko skrupulatny. Fakt, nie zauważyłem...Czyli stosunkowo świeży użytkownik, ważne, że zadowolony :)
Derek70 Opublikowano 26 Października 2017 #14 Opublikowano 26 Października 2017 Moje ustawienia PARAMETRY UŻYTKOWNIKA
laptop Opublikowano 26 Października 2017 #15 Opublikowano 26 Października 2017 Tak na szybko, T zadana kotla 55? Tyle to powinieneś mieć na powrocie. Ile masz odpaleń na dobę, chyba sporo:-)
Derek70 Opublikowano 26 Października 2017 #16 Opublikowano 26 Października 2017 Wychodzi około 10 razy. Poniżej wykres z temp spalin.
Benton661 Opublikowano 27 Października 2017 #17 Opublikowano 27 Października 2017 Temp. zadana kotła u Ciebie to jakieś nieporozumienie, wykończysz szybko kocioł. Wrzuć wykres dobowy z parametrami razem: moc kotła, temp kotła, temp mieszacza, temp CWU, temp spalin/powrotu, tryb pracy. Jak masz zrealizowaną temp powrotu?
Benton661 Opublikowano 27 Października 2017 #18 Opublikowano 27 Października 2017 Jeśli powrót masz zrealizowany tylko na zaworze 4d, to temp powrotu w najlepszym razie będzie w przedziale od 35 do 45 stopni, a to stanowczo za mało dla pelletu. Temp zadaną powinieneś mieć na 70 stopni , histerezę na 15, to są standardowe ustawienia. Niektórzy dla podniesienia temp powrotu ustawiają nawet 75 stopni na kotle. U mnie tak wygląda wykres dobowy
Benton661 Opublikowano 27 Października 2017 #19 Opublikowano 27 Października 2017 Moje ustawienia: Temperatura zadana kotła to 72 stopnie
Benton661 Opublikowano 27 Października 2017 #21 Opublikowano 27 Października 2017 Rozumiem, że termostat pokojowy obniża temp na mieszaczu o 10 stopni, jak dogrzeje pomieszczenie? Bojler fajnie trzyma Ci temp :) , u mnie są spore straty. Ogólnie bardzo "szarpana" praca Twojego kotła, nie dajesz mu się rozbujać heheh. Trochę niepotrzebne te rozpalania w tak krótkich odstępach czasu, jak termostat daje sygnał do grzania.
Derek70 Opublikowano 27 Października 2017 #22 Opublikowano 27 Października 2017 A więc termostat pokojowy steruje mieszaczem i jego pompką. Mam na nim ustawione dwie temperatury, 19 i 22 stopni. Jak osiągnie zadaną to rozłącza obwód i pompka nie działa i dodatkowo na mieszaczu można obniżyć o dowolną temperaturę czyli przymknąć zawór. Fabrycznie było 10 i tak na razie zostawiłem. Jeśli chodzi o temperaturę na kotle to mam zamiar ją podnieść jak na zewnątrz będzie blisko zera. Teraz przy ustawionych 55 temperatura buja się do 66 ale bardziej myślę o temperaturze spalin. Na początku palenia było około 120 stopni a teraz ponad 140. Wymiennik do czyszczenia? U kolegi Benton661 od 80 do 90 ??? Gdzie masz czujnik? Może mam słaby wymiennik? Cel jest jeden, ma być w domu ciepło i jak najniższe zużycie. Zbiornik uzupełniam raz w tygodniu w sobotę wieczorem, ostatni tydzień 4 worki ale w tym będzie 6, tak myślę. Później wkleję parametry serwisowe i proszę patrzcie i walcie śmiało.
Benton661 Opublikowano 27 Października 2017 #23 Opublikowano 27 Października 2017 Przede wszystkim zrezygnuj z trybu Fuzzy Logic. Jest on przydatny w duże mrozy albo przy grzaniu bufora. Korekty powietrza masz mocno na minus, dlaczego?. Temp spalin masz taką a nie inną, bo Twoim sposobem palenia grzejesz głównie komin. Co jak co, ale pellet lubi stabilne warunki i wysoką temperaturę na kotle i powrocie.
Benton661 Opublikowano 27 Października 2017 #24 Opublikowano 27 Października 2017 U mnie jest taka temp. spalin z racji tego, że palnik większość czasu chodzi na mocy minimalnej, czyli w moim przypadku 7 kW. Czujnik mam oczywiście w czopuchu :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.