arko5252 Opublikowano 15 Października 2017 #1 Opublikowano 15 Października 2017 Witam Wpadłem na pomysl zabezpieczenia pomieszczenia przed przegrzewaniem. A minowicie. W salonie, w ktorym bedzie koza z PW, chce w obwodzie podlogowki zamontować na ścianie zawory termostatyczne- grzejnikowe z odpowietrznikami automatycznymi. Instalacja CO -parter to podlogowka-z mieszaczem, grzejniki na poddaszu. Ma to chronić przed przegrzewaniem pomieszczenia w momencie palenia w kominku. Obecnie koza stoi w kuchni 9m kw.- jak pale jest piekło. Koza "pojdzie" do "salonu":-) 30mkw w związku z rozbudową. W przyszłości będzie gaz ziemny. Uprzedzając ewentualne pytania. Dlaczego koza? Mam opał za free na 20lat. Czy takie zabezpieczenie to dobry pomysł?
Kabzik Opublikowano 17 Października 2017 #2 Opublikowano 17 Października 2017 bez sensu. To jak do tej pory sterujesz podłogówką ? Z pieca czy zaworu ? Poza tym, to bezwładność podłogówki nawet po zamknięciu zaworu ot tak nie wystudzi w takim czasie co koza się spali. Nie lepiej kominek z płaszczem i wpiąć się do systemu CO ?
arko5252 Opublikowano 17 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2017 Teraz w "starej"czesci mam rtl na powrocie- dwie małe pętle korytarz i łazienka. "Salon" jest w części rozbudowanej(dobudowa)- tam docelowo będzie stać koza z PW czyt.plaszczem wodnym i w momencie gdy bede palic to ciepło będzie zapewniać poprzez promieniowanie. Zasilanie podlogowki jak nadmienilem jest wykonane poprzez mieszacz. Chciałbym uniknąć przegrzewania pomieszczenia w którym znajduje się źródło ciepła (znam to z autopsji) stąd pomysł z zaworami grzejnikowymi po jednym na pętle. Bez zbytniego komplikowania ukladu (sterowniki, siłowniki, czujniki,pogodowka)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.