Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapytanie O Parę Wskazówek Przy Ustawieniach Nowego Pieca Enka Set 15Kw

poll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio stałem się posiadaczem pieca z podajnikiem mam parę pytań na których nie mogę znaleźć odpowiedzi. A już nie raz w poszukiwaniach trafiałem na forum info-ogrzewanie, wiec postanowiłem skierować zapytania do was użytkowników i fachowców :) 

1. Zawór 3-drożny ochrona powrotu podobno słyszałem że na powrocie najlepiej by temperatura miała 45"C ? i czy podczas rozpalania tez powinien mieć taką temperaturę ? zawór mam ustawiony na 5 kiedy skręcić do góry kiedy w dół kiedy go ustawiać i regulować ?

ab72c795a45b.jpg   0514505182c4.jpg   c3dc5cf633ec.jpg

2. Przy paleniu na dodatkowym ruszcie przy pierwszym paleniu suchym opałem powstałą smoła na ściankach pod wyszyłem z 60'C na 65'C i dmuchawę na 45% ustał efekt ale nie wiem czy środek paleniska jest właściwy  czy nie zacznie mi się robić skorupa czy można coś jeszcze poprawić jak myślicie jak to wygląda waszym okiem  ?

dabb1dac8e8f.jpg    aa10e3c3824a.jpg    d4e02c66e1aa.jpg

3.Pompa Wody ustawiona na "auto" nie wiem czy powinna mieć, przy takim piecu włączony jakiś tryb który uprawił by pracę kotła. Tryb auto działa bardzo wolno małe zużycie czy jednak właściwe , jak ustawić by było ok ?

c00391ee9d83.jpg

4. Spalanie Ekogroszku - Czy na zdjęciu poniżej ogień nie jest za nisko paleniska czy wgląda to właściwie ? popiół po 24h czy można wyeliminować jeszcze te spieki czy to już właściwie dobrze spalone paliwo ?

(ekogroszek od najlepszego dostawcy w okolicy i też nie tani)

2e6cac910641.jpg  202cf5a427fd.jpg

5. Jak prawidłowo gasić ekogroszek czy podczas wyłączenia w sterowniku na piecu "STOP" żar może wpaść głęboko w palenisko i może napalić ślimaka ?

Dlaczego pytam ponieważ gdzieś w necie przeczytałem o czymś takim wiec robię tak , podczas gaszenia wchodzę w tryb podania ekogroszku by zrobić górkę z ekogroszku by zadusił się on wyżej niż miał opaść do paleniska pytanie czy słusznie :)

Domek 85m2 ocieplony,  10cm styropianem , okna plastikowe, ocieplone fundamenty , poddasze nie ocieplone piec 15kw sterownik ecomaxx + sterownik ecoSTER 200 termostat pokojowy , czujnik zewnętrze temperatury.

Przy paleniu na trybie ręcznym to wyłączam termostat pokojowy i czujnik pogodowy

Dziękuje za zainteresowanie :) i poproszę o wskazówki rady

Opublikowano

Kolego kto Ci doradzał taka moc pieca na taki metraż? Planujesz zwiększać powierzchnie 2x?

1.jak przez krótki czas bedziesz mieć niższa nic się nie stanie. Jeśli już to 50 nie 45

2 jak masz smole to za mało wiatru było, wsadzaj suche drewno i gon na dobrym ogniu to wypali/osuszyć i zeskrobiesz pozniej

3 zalezy jak często bierzesz wode i ile możesz czekać na jej zagrzanie

4 zdjęcia nie mogę powiększyć

5 po co gasic? Mam wrażenie że pytasz bo dość często chcesz, to robic. Czy mam rację?

Opublikowano

Tak mam poddasze i w bliskiej przyszłości planuje powiększyć do 145m2~ 160m2 :)

Przy doborze pieca mówili że jest bardzo elastyczny i potrafi pracować na mniejszej mocy kw bez problemu na takiej powierzchni

3.odp. nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy to jest pompa obiegowa na mieszkanie nie do bojlera :) no pytanie czy zostawić auto tryb czy jednak samemu ustawić na 1,2,3, stopień bądź jakieś tryby HPP LPP itp. :)

4. odp. zdjęcie można kliknąć powiększyć :) (u mnie działa)

5. tak mam dużo opału w postaci klepek , desek i chciał bom to wykorzystać

a jeśli chodzi o groszek w dzień nie potrzebuje grzać domu bo jest jeszcze ciepło mimo ustawionego termostatu pokojowego na tryb nocny 17'C

nagrzewa mi w domu w dzień do 25 i nie może zbić dlatego wygaszam na wieczór rozpalam w nocy grzeje, rano gaszę.

Właśnie ma kolejne pytanie co się stanie jak pozakręcam wszystkie grzejniki (bez włączonego obiegu na bojler) ? czy piec może tak pracować czy muszę wygasić ?

dziękuje za odp. :)

Opublikowano

ok to tak

3 jesli dogrzewa Ci wszystkei miejsca i palisz stale to wystarczy na auto, nie potrzeba tego zmieniac

4. wydaje mi sie ok, ale masz niedopalony wegiel na retorcie. ( tak z ciekawosci co to za rury do obserwacji?)

5. Nie wygaszaj kotla tylko jesli juz potrzebujesz przelacz na lato a jeszcze lepiej. Pal slabiej ale ciagle, a nie raz grzejesz ze 25 stopni a pozniej chlodzisz. Co innego gdy temp sa jak dzis( i caly tydzien) 20 stopni to przelacz na tryb lato a w nocy tez nie zmarzniesz. Dom nagrzeje sie od slonca w dzien i po sprawie. Masz wyizolowany dom to jak przez noc temp Ci spadnie o max 0,5stopnia, a w dzien sloneczko zrobi swoje ( no chyba ze nie masz okien)

Opublikowano

w sprawie rur obserwacyjnych jest to nadmuch dodatkowy. Pewnie jest tak gdyż palę w ruszcie dodatkowym i muszę zakrywać osłonką retortę by syf nie naleciał czy żar od góry. Bez tych rur nie dostawał by piec powietrza bo pokrywka by nie przepuszczała

w sprawie odp.4 czyli śmiało zwiększyć nadmuch ?

Opublikowano

Albo wydłużyć przerwę. Tylko by nie zapadalo sie

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.