Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4 Drogowy

mel22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie, z góry przepraszam bo może jest banalne, ale się nie znam.

Zawór 4 drogowy mam ustawiony na 45 stopni. Czy powrót do kotła ( rura z zaworu 4 drogowego do kotła) również będzie miał wartość 45 stopni? Kocioł ustawiony jest na 60 stopni. Czy ja mogę podnieść temperaturę na powrociedo np. 50 stopni, jeżeli tak to w jaki sposób. Czujnik powrotu na razie nie jest podpięty.

Opublikowano

Podstawową funkcja zaworu 4D jest ochrona powrotu. Musisz sprawdzić funkcje sterownika. W tanich sterownikach 4D steruje temperaturą powrotu. Droższe mają i funkcje sterowania temperatura zasilania i temperaturą powrotu. Ty wiesz co masz ale żeby wszystko działało poprawnie trzeba podłączyć wszystkie czujniki.

Opublikowano

w wyjątkowym przypadku będzie miała 45 stopni, ale ogólnie będzie to średnia z temp powrotu + temperatury wychodzącej z pieca. dzięki 4D one się zmieszają i wtedy do pieca wraca cieplejszy powrót niż jest w instalacji. 

na przykładzie wyjcie z pieca 60 stopni

wyjście w układ 45 stopni 

powrót z instalacji 40 stopni

wtedy ok 13 % wody z kotła pójdzie w obieg a reszta zmiesza się z powrotem i wg obliczeń temp powrotu( wpadająca do pieca po zaworze 4D)  powinieneś mieć rzędu 57 stopni

Ps. mam nadzieje, że nie pomyliłem się w obliczeniach

Odpowiadając na pytanie 2 Twoje możesz podnieść temp powrotu do pieca zwiększając temp na piecu np 60->65:) wtedy wtedy mniej pójdzie na mieszanie zasilania więcej na mieszanie powrotu przy założeniu, że cały czas z mieszacza ma wychodzić 45 stopni.

pozdrawiam

Staryk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.