Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja Instalacji Co I Cwu

ymon86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, mam pytania odnośnie mojej instalacji, przyszedł czas na małą modernizację i potrzebuję pomocy.

Posiadam piec Buderus Logamax plus GB112 24KW leciwy (12 lat) ale jest i to kondensat, Instalacja składa się z 3 osobnych pionów (na każde piętro) przed pompami jest sprzęgło hydrauliczne, przed sprzęgłem jest zawór który jest podpięty do sterownika pieca i jak potrzeba ciepłej wody przełącza na grzanie wody, jak woda osiągnie temperaturę to przełącza się na grzanie CO. Sterownik do pieca to Logamatic Buderus ERC tylko co z tego jak znajduje się w piwnicy. Każda pompa jest sterowna przez prosty sterownik auraton 2005. Na Parterze jest podłogówka (zabezpieczona zwykłym zaworem termostatycznym), na pozostałych piętrach grzejniki.Po przeczytaniu kilku tematów i zagłębieniu się w kilka zagadnień trochę zgłupiałem (zbyt dużo informacji).

Zastanawiam się wiec nad:

- Wymianą rozdzielacz do podłogówki na Ferro RZP5 (obecnie nie mam przepływomierzy)

- Kupić listwę sterującą do podłogówki (Salus, Auraton), kable pod sterowniki mam pprowadzone

- Wymianą pompy na WILO STRATOS PICO 25 (obecnie 3 pompy wilo biorą dużo prądu), dodatkowo mogę sterować przepływami

Mam dylemat odnośnie 4 obiegu (grzejniki na klatce schodowej) który jest bezpośredni podpięty za sprzęgłem i jest grawitacyjny (grzejniki do niego podpięte albo grzeją do połowy albo w ogóle). Myślę żeby podpiąć do tego obiegu pompkę.

Drugi dylemat to CWU ten zwór mi nie daje spokoju może dałoby go radę zastąpić czymś innym. Ewentualnie myślałem nad podpięciem układu CWU za sprzęgło a nie jak jest teraz przed. Dodam że mam zbiornik 200l który grzeją kolektory słoneczne a piec gazowy grzeje tylko 60l (podobno).

Trzeci  to zabezpieczenie podłogówki - jest zawór termostatyczny + bajpas do powrotu. Mam termometr na obiegu i widać że nie przepuszcza ale zrobione jest to na partyzanta - ale czego można się spodziewać po 12 letniej instalacji. Czy ktoś mógłby stwierdzić czy jest ok?

Dodatkowe pytanie to zbliża mi się remont 1 piętra i mam możliwość pociągnięcia kabli do każdego pokoju do sterownika. Pytanie brzmi czy jest sens wymiany rozdzielacza na taki do podłogówki ale podłączenie do niego zwykłych kaloryferów + kontrolowanie każdego obiegu za pomocą sterownika i siłownika (salus) albo wystarczą zwykłe regulatory termostatyczne na kaloryferach?

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za bałagan, jakby coś nie było jasne to proszę pisać wyjaśnię. Instalację dostałem w spadku :D.

post-47027-0-40629600-1504720473_thumb.jpg

post-47027-0-65852300-1504720498_thumb.jpg

post-47027-0-62852000-1504720732_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.