chokai Opublikowano 4 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich. Próbuję zrozumieć o co chodzi w tych wszystkich instalacjach CO i CWU, ale głowa mi już powoli puchnie. Proszę o jakieś sugestie do poniższych założeń : - dom parterowy o pow. 80m2 , bardzo dobrze ocieplony - wszędzie podłogówka i podłoga z terakoty (pojemność podłogówki ok. 100 litrów) - niewielka kotłownia (3.5 m2) - zapotrzebowanie na moc ~30W/m2 , 6kW na CO i CWU Planuję kupić: - kocioł elektryczny (8kW lub 12kW), - bojler do CWU z wężownicą - zawór trójdrożny Chcę zostawić sobie możliwość dodania bufora 700l w razie gdyby wygrzewanie w tanich godzinach podłogówki nie dawało rady. O czym jeszcze powinienem pomyśleć ? Czy lepiej wziąć piec 8kW czy 12kW (rozumiem że ten drugi szybciej doładuje bufor którego na razie nie będzie). Jakiej wielkości naczynia wzbiorcze ? (jedno będzie w piecu, 6 litrów) pozdrawiam
Hermogenes Opublikowano 5 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Komplikujesz sobie życie. Grzałki nie są drogie do podgrzewacza dać osobny obwód elektryczny prościej sterować temperaturą. Naczynie wystarczy; w podłodze jest mała delta t więc rozszerzalność wodna niska. Trzeba dać naczynie na wejściu do podgrzewacza dobrane do ciśnienia wody w sieci wodnej,ale to pewnie wiesz. poz.Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.