Kabzik Opublikowano 25 Lipca 2017 #1 Opublikowano 25 Lipca 2017 Witam Aktualnie robię mały remont i wymieniam okna plastikowe na plastikowe szczelniejsze. Przy poprzednich był problem z parą wodną na szybach zimą i raczej na tych będzie to samo. Myślę zatem o WM + rekuperacja. Co posiadam na chwilę obecną : - domek typ klocek lata 70te : pustak żużlobetonowy + cegła ; parter podwyższony + piwnica wystająca na metr z ziemi. - ocieplenie parteru : 5 cm styropian <_< - ocieplenie piwnicy do poziomu gruntu + 30 cm ponad : styrodur 10cm wraz z nową izolacją przeciwwilgociową ( poprzednio nie miał wcale ) - piwnica 60m2, kotłownia + nieużywane pomieszczenia ale ogrzewane mają być - aktualnie chudziak się robi oraz 8cm perlitobetonu jako wylewka pod panele. - parter 70m2 - 3 pokoje, łazienka i kuchnia - bez szału. Ogrzewanie : piec Zymbiec o przerażającej mocy 21kW ( bez otuliny więc ogrzewam i górę i piwnicę ). Jest w planie zamienić na ogrzewanie skam-p 7kw lub gazowe ( brak przyłącza na działce więc trudniej ) Czy zatem istnieje sens prowadzenia rur karbowanych czy plastikowych płaskich ? Przy suficie i zamknąć nidą ( sufit 2,65 więc za niski na podwieszanie ), czy może przy grzejnikach zrobić nawiewy ? Czy rekuperator umieścić w piwnicy i skorzystać z przewodów wentylacyjnych czy raczej na parterze ? Chętny na wszelkie za lub przeciw gdyż chcę uniknąć hodowli grzybni maści wszelakiej. Uprzedzając : "Są tematy " - tak są, ale wszystkie z poddaszami, a nie dachem płaskim.
Kabzik Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 To ja dalej prowadzę monologi : Czy może inny pomysł : rekuperator w piwnicy, a do pokojów na parterze dostać się piwnicą od podłogi i zrobić np nawiew pod grzejnikami, a wywiewy tradycyjnie pod sufitem w łazience i kuchni ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.