Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Paliwo Stałe I Termostaty

lukaszNMR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako nowy na forum, witam Wszystkich i pozdrawiam.

Myślę nad założeniem termostatów (teraz nie ma żadnego) na grzejnikach (nowoczesne - metalowe) w domu ok 180m2 z kotłem na paliwo stałe (drewno).
Kocioł zasila tez bojler na cwu.
Dom ma 3 kondygnacje (parter, 1 piętro, 2 piętro (poddasze), jest tez piwnica ), wybudowany w latach 70, ale całe ocieplenie (styropian) oraz 2 piętro wraz z dachem są nowe, mają ok 5 lat. 
Kocioł (ok 19kw , bez sterowania, bez nawiewu, itp) rozpalany jest na maxa, spalanie jest ok - nie kopci, nie dusi się.

Problem polega na tym że, po rozpaleniu na 2 pietrze temperatura to 25-26 stopni, na 1 piętrze jest jeszcze cieplej, a na parterze jest ok 18-20 stopni.
Temperatura na piecu nie jest wysoka - ok 50 stopni. 

Myślę nad założeniem termostatów na grzejniki, aby zmniejszyć temperaturę na piętrach, co powinno zwiększyć temperaturę na piecu i zwiększyć na parterze.
Czy teoria będzie miała odzwierciedlenie w praktyce, bo słyszałem opinie fachowców , którzy twierdzą, że to nie zadziała.

PS: Nie spodziewam, się ideału takiego jak w blokach, ale jeśli mogę podnieść komfort montując termostaty za 500 zł to myślę, że warto.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Termostatami bedziesz mógł regulować temperature w pomieszczeniach.

Tylko co jak termostaty się zamkną,a piec drewnem załadowany?

Opublikowano

Możesz założyć ale tyko na górze ,choć ciepłe powietrze i tak będzie uciekać na wyższe piętra. poz Hermogenes

Chyba jak ma gorąco w domu to do kotła nie dokłada do pełna.

Opublikowano

Termostatami bedziesz mógł regulować temperature w pomieszczeniach.

Tylko co jak termostaty się zamkną,a piec drewnem załadowany?

Myślałem żeby zostawić bez termostatów grzejniki w łazienkach, tam może się grzać do oporu. Albo tak jak napisał kolega tylko założyć na piętrach.

Opublikowano

Możesz założyć ale tyko na górze ,choć ciepłe powietrze i tak będzie uciekać na wyższe piętra. poz Hermogenes

Chyba jak ma gorąco w domu to do kotła nie dokłada do pełna.

Piec jest rozpalany na maxa, ok godz 15 stej - podkładane jest raz - dwa razy do wieczora. OK godz 22 temperatury są jak napisałem. 

Rano na poddaszu jest ok 19 stopni. Na 1 piętrze jest cieplej, Na parterze jest zimno, powiedzmy ok 17 stopni.

W domu ma gorąco to pojęcie względne, bo na parterze ma zimno. :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.