mest Opublikowano 13 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Dzień dobry wszystkim, mianowicie po odkręceniu wody w każdym punkcie w domu spada mi ciśnienie. Mam zamontowany reduktor i na reduktorze po odkręceniu wody ciśnienie wynosi powiedzmy 3 bar a na manometrze przy naczyniu przeponowym zaledwie 0,4. Kiedy podlewam trawę to ciśnienie w domu spada do 0 i po odkręceniu kurka wgl nie ma wody a i na ogrodzie drastycznie spada kiedy mam podłączony jeden zraszacz, jak podłączę więcej to o podlewaniu można zapomnieć. Sprawdzałem ciśnienie w naczyniu i wynosi około 1,5bar dobijałem także do tylu by było trochę poniżej ciśnienia na reduktorze ale kompletnie żadnych zmian. Ręce mi już opadają bo nie wiem co robić. Poniżej zamieszczam schemat mojej instalacji, może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Myślałem, że po to ustawiam ciśnienie na reduktorze, żeby takowe mieć w całym domu. Jakie bym nie ustawił to i tak spada. Dzieje się tak zarówno na ciepłej jak i na zimnej wodzie.
Gość mak Opublikowano 14 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Po pierwsze to ujecie wody na podlewanie ogródka trzeba było wyprowadzić przed reduktorem ciśnienia. Druga sprawa to mogą być średnice rur, ale o tym nic nie piszesz.. A trzecia to miejsce montażu zaworu zwrotnego. Cały problem zniknie jak przeniesiesz przyłącze na podlewanie.
Hermogenes Opublikowano 14 Czerwca 2017 #3 Opublikowano 14 Czerwca 2017 A może ten dodatkowy filtr jest przytkany i nie wyrabia z dostarczaniem wody do systemu.poz Hermogenes
mest Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor #4 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Jeśli chodzi o wyprowadzenie wody na ogród to masz rację. Nie robiłem tego sam i nie dopilnowałem, wyjście wody w tym miejscu nie ma żadnego sensu. Powodem dużego spadku ciśnienia był zapchany filtr, był masakrycznie brudny po wymianie problem zniknął, dziękuję serdecznie za pomoc.
Dominik123 Opublikowano 18 Czerwca 2017 #5 Opublikowano 18 Czerwca 2017 czesto zdarza sie ze filtr dodatkowy jest zanieczyszczony i zmniejsza nam przepływ wody
konopka Opublikowano 18 Czerwca 2017 #6 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Nie piszesz jaka to instalacja.Jeżeli starsza na rurach ocynk to mogą być zarośnięte rury
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.