Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Paliwo Stałe + Bufor + Solary - Optymalna Instalacja Co I Cwu

schulmeister

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serdecznie proszę o pomoc w zaprojektowaniu optymalnej instalacji CO i CWU dla nowo budowanego domu jednorodzinnego lub o gotowy schemat takiej instalacji. 
Po rozmowach z kilkoma instalatorami mam jeszcze większy mętlik w głowie. Jedni proponują układ otwarty, inni mieszany. Jedni bufor z wężownicą inni bez.  Jedni zawór 3d, 4d, dodatkowe pompy, loddomaty i mam kłopot gdyż tak naprawdę nie wiem co lepsze i co lepiej się sprawdzi w moim wypadku.

Postaram się najkrócej jak potrafię przedstawić sytuację i uwarunkowania. 

Dom parterowy z pełnym podpiwniczeniem 270m2.  
Powierzchnia wszystkich ogrzewanych pomieszczeń ok 180m2 (wszystkie pomieszczenia parteru 135m2 i dwa pomieszczenia piwnicy 45m2 )

Kotłownia umieszczona w piwnicy o powierzchni ok 30m2.

Izolacja termiczna - dach wełna 30cm, elewacja wełna 15cm, izolacja piwnicy piana pur 8cm, podłoga na gruncie 12cm styro, podłoga nad piwnicą 10cm styro. 

4 sypialnie, salon, dwa pomieszczenia piwnicy - ogrzewanie tradycyjne grzejnikowe.
Hol, przedpokój, kuchnia, łazienka i część salonu - ogrzewanie podłogowe (ok 50m2) 

Ponieważ mam własny las dlatego zdecydowałem że głównym paliwem będzie drewno.

Jednak nie chciałbym co kilka godzin chodzić dokładać do pieca dlatego myślę o przewymiarowanym kotle na drewno z ogromną komorą zasypową (Kalvis K-2 lub Vienybe) o mocy 25 KW i o buforze 1500-2000L. 
Dostałem również dofinansowanie na 3 panele solarne + zasobnik CWU z gminy więc chciałbym je wykorzystać do grzania CWU i o ile to możliwe do dogrzania jednego pomieszczenia w piwnicy (studio 35m2) w miesiącach letnich.

Serdecznie proszę o poradę ewentualnie lub jakiś gotowy schemat który pasowałby do moich wymagań. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.