jarekdex Opublikowano 16 Maja 2017 #1 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam wszystkich. Spłodziłem taki schemat https://drive.google.com/file/d/0B8bsWyY2KELxOXpEZ3pPNHdqQms/view?usp=sharing jest to instalacja pierścieniowa rzadko stosowana. Najczęściej stosuje się ja przy hydrantach. Część z zaworami pochodzi z internetu lekko zmodyfikowana, dodałem zawór ZZ5, który ma się otworzyć w momęcie zwiększonego zapotrzebowania na wodę i zasilić z drugiej strony pętli . Pytanie czy ma szansę to działać: Dlaczego w ten a nie tradycyjny sposób? Odbiorniki mają szansę zasilać się z dwóch stron co ogranicza średnicę i ilość rur ciepłej wody. W takim układzie jest najmniejsza ilość wody w układzie poza bojlerem co ma niebagatelne znaczenie dla wychładzania wody. Cała instalacja w warstwie styropianu. Celowo unikałem podchodzenia pod sam odbiornik pętlą by nie grzać zbędnie armatury wodą z bojlera. zalety: 1. mniejsza ilość wody krążącej poza dobrze ocieplonym bojlerem 2. cyrkulacja we wszystkich odbiornikach (bo i tak trzeba doprowadzić rurę do każdego odbiornika) 3. nie trzeba równoważyć kilku pętli. Podłączamy pompkę cyrkulacyjną z dwoma czujnikami temperatury. Jeden na początku pętli drugi przed pompką. Pompka załącza się do momentu osiągnięcia różnicy np 5 stopni. Wady. I tego nie jestem pewien, czy po odkręceniu wody w wannie i prysznicu nie przestanie lecieć woda w garażu. Co o tym sądzicie?
Gość mak Opublikowano 17 Maja 2017 #2 Opublikowano 17 Maja 2017 Po pierwsze to układ pierścieniowy to... nic rewolucyjnego to poprostu instalacja cwu z pompą cyrkulacyjną. Przy pracującej pompie cyrkulacyjnej nie będzie dodatkowego zasilania z dwóch stron. Oszczędności na średnicach rur to żadne oszczędności. Czyli wyrzuć zawór zwrotny bo jest zbędny, dobierz odpowiednie średnice rur i układ powinien działać. Nie wiem tylko czy nie przesadziłeś ze średnicą rury cyrkulacyjnej ,3/4" to trochę dużo i pewnie wystarczy 1/2". Sterowanie pompą cyrkulacyjną w domowych instalacjach to niestety problem. I o ile przy kotłach gazowych (tych droższych niestety) można wykorzystać sterownik kotłowy (niektóre sterowniki kotłów na paliwo stałe też posiadają takie funkcje) to nie bardzo wiem jak twój sposób wpłynie na podgrzewacz i związane z nim źródło ciepła
jarekdex Opublikowano 17 Maja 2017 Autor #3 Opublikowano 17 Maja 2017 Jeżeli chodzi o sterowanie pompą to niema żadnego problemu jestem elektronikiem i sterownik sobie zrobię. Jak go skończę i będzie zainteresowanie mogę wrzucić schemat i wsad do procka koszt elementów ok 60-70zł. W moim przypadku, to będzie zbiornik 250 litrów ogrzewany wężownicą. Przy odkręconych dwóch odbiornikach 0,4dm3/s to jest wypływ prawie 0,8L na sekundę wydaje mi się, że rurka 20 (1/2) nie udźwignie takiego wypływu wody cała cyrkulacja ma 33m dlatego pomyślałem o zwiększeniu średnicy o jedną dymensję i zasileniu z drugiej strony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.