pilkarz Opublikowano 24 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witam! Zastanawiam się nad kupnem Kotła do mieszkania, które właśnie remontuje. Głównie będzie palone drewnem, może zdarzyć się węglem, a powierzchnia mieszkania to 51 m2. Kocioł w piwnicy a mieszkanie na 1 piętrze. Mam dwa typy i prosze o poradę, który wybrać : -MPM DS 5-7 kw -Enka Mini 8kw Pozdrawiam, Bartek.
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Z tych 3 wymienionych,wybrałbym Stalmark Juhas. Dopytaj o możliwość zamontowania rozety PW w drzwiczkach zasypowych,żeby w miarę czysto i ekonomicznie palić węglem oczywiście od góry. Być może jest już zamontowana fabrycznie,coraz więcej producentów zaczyna to stosować ale trzeba się wszystkiego dowiedzieć. Doczytałem,że chcesz palić głównie drewnem,w takim razie nie jest to dobry pomysł. Nawet paląc w MPM-ie będziesz latał do piwnicy co 2-3h dokładać,no i poczujesz zapach smoły...
pilkarz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Więc jaki piec byś proponował?
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A nie możesz palić węglem? Wtedy będziesz rozpalał w okresach przejściowych 1x dziennie,zimą 2x na dobę.
pilkarz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Do drewna mam dobry, tani dostęp, więc bardziej mi się opłaca...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 W takim razie musi to być kocioł odpowiedniej mocy ale z jak największą poj. zasypową. Np. Witkowski UKS-M 7kW Ma wszystko co trzeba do palenia od góry. Najlepiej byłoby palić mieszanką węgla i drewna,wtedy nie będziesz schodził tak często do kotłowni. http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/uks-m#dane-techniczne
pilkarz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor #7 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Dzwoniłem tam i chyba wezme UKS-N 9kw. Dzięki za podpowiedzi pozdrawiam! :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.