Techmik Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam, mam problem w bardzo ciepłe dni jak nie ma wiatru, i temperatura jest powyżej 25 stopni dym cofa się do mieszkania poprzez wentylacje i kotłownie Chciałbym przedłużyć komin aby poprawić ciąg kominowy, o ile można przedłużyć komin?
Gość jacek61 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 W ciepłe dni tak się zdarza. Na dachu jest cieplej niz w kominie i następuje odwrócenie ciągu. To co zaproponowałeś to rozwiązania pod wiatr a jak będzie bezwietrzny upalny dzień nie spełnią swego zadania. Ja bym przedłużył komin i pomalował go na czarno by na końcówce była wysoka temperatura, lub opcja rozwinięta talerze dospawane do przedłużenia nachylone tak by ze słońcem tworzyły kąt 90 stopni i też pomalowane na czarno.
Gość jacek61 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ponieważ nie mogę już edytować, pisze post po poście. Dachy spadziste w przeciwieństwie do płaskich lepiej dają sobie rade z wysokimi temperaturami, więc na początek spróbuj przebić otwór na wprost do góry a otwory boczne zaślepić bo takie rozwiązanie jak masz hamuje ciąg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.