jackjj Opublikowano 28 Marca 2017 #1 Opublikowano 28 Marca 2017 Cześć Szukam i nic nie mogę znaleźć w temacie....A chciałem skonsultować... Wiem że każdy dom jest inny i każdy ma inaczej zrobione ogrzewanie ale chciałem zapytać czy ktoś podobnie jak ja steruje może ogrzewaniem za pomocą pogodowki ? mam ogrzewaną sama podłogę schemat w załączeniu i zawór 4d który lepiej lub gorzej ogarnia całość.... Ostatnio odkryłem możliwość automatycznego przejścia w tryb letni jak i automatycznego wyjścia z trybu letniego.... Fabrycznie miałem nastawione; Temperatura wejścia w tryb LATO 16°C Temperatura wyjścia z trybu LATO 10°C Zauważyłem że jak słońce operuje i na dworze jest na północnej ścianie +11 °C na pogodowce to w domu robi się za gorąco.... Biorąc pod uwagę powyższe ustawiłem Temperatura wejścia w tryb LATO 11°C Temperatura wyjścia z trybu LATO 8°C Chodzi tak 3 dni temp w domu waha się między 22,5 a 24 Dział dobrze kiedy słońce świeci nie wiem jak będzie kiedy te 11 będzie w pochmurny dzień?? Chciałem Was zapytać jak to powinno być ustawione profesjonalnie? Jaka temp powinna być wejścia i jaka temp wyjścia ? czy powinna być zachowana jakaś proporcja np 5°C pomiędzy temp czy może być więcej czy raczej mniej np.3 tak jak mam teraz....? Podzieli się ktoś jak to sobie ustawił a może ktoś to ustawia zawodowo? Mój hydraulik myślę że takich rzeczy nie ogarnia.... Na tą chwilę podoba mi się to rozwiązanie bo kocioł przechodzi w tryb letni ok 11:00 czy 12:00 i wraca do grzania CO dopiero wieczorem między 20:00 a 22:30 zależy od dnia... Z góry dzięki Yasek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.