Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Instalacji - Redukcja Kosztów

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Mam piec dwufunkcyjny Junkersa 14kw, obecnie funkcjonuje instalacja grawitacyjna (pozostałość po poprzednim kotle węglowym), dodam też że znaczna większość instalacji biegnie w piwnicy.

Ciepło na parterze odbiera 6 grzejników żeliwnych a na piętrze 5 panelowych plus 1 drabinka. Dom 95m2 z lat 70 jest ocieplony 5cm. Sterowanie centralnym sterownikiem z poziomu parteru.

Największe styczniowe mrozy pokazały że dzienne zużycie gazu przekracza 20m3 no i zdecydowanie chcę to zmienić. 

Plan mam na zmiane instalacji na PP/miedź ze zmianą układu grzejników t.j. parter (panelowe + podłogówka) piętro (żeliwne). Kompletny układ mieszający będzie montowany w późniejszym terminie dlatego chce zamontować grzejniki panelowe. Podłogówki wstępny plan na 3 nitki z najdłuższą około 60m.

Pytanie teraz czy ma to sens bytu, gdy żeliwne grzejniki będą na pietrze bardziej oddalone od źródła ciepła, czy będą dogrzewać pietro?

Czy pompa pieca podoła na 11 grzejników? (400x50cm łącznie panelowych i 73 żeberka żeliwnych)

Czy jest możliwość podłączenia wymiennika ciepła w przyszłości? Obecnie piec grzeje tylko CO, po przeróbce plan jest podłączenia CWU wprost z pieca a nie jestem pewny czy w praktyce w sezonie zimowym będzie to dobrze funkcjonować.

Jakie ewentualne inne rozwiązanie widzicie?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ad. 1 Ma, czemu by nie miało mieć? Zresztą, nie do końca rozumiem pytanie.

Ad. 2 Podoła, bez większych problemów. Wszystkie grzejniki na pewno do przepłukania. Jak masz zamiar sterować podłogą? Jak masz zamiar ją zasilić? Kocioł to kondensat?

Ad. 3 Jak nie masz kilku łazienek, ewentualnie armatury wymagającej dużego zaopatrzenia w wodę (deszczownica) to nie powinno być problemu. IMHO zamiast wymiennika - zasobnik ładowany warstwowo, np. Galmet Fusion.

Opublikowano

Czysto teoretyzuje czasem i być może wymyślam dziwne rzeczy ale po prostu nie znam sie na hydraulice i nie rozumiem wszystkich zasad działania.

1. Panelowe szybciej sie nagrzewają i szybciej oddają ciepło, dlatego jeśli będą blizej pieca to zastanawia mnie czy nie będzie efektu że zanim żeliwne na górze dostaną wystarczająco energii to czy dół nie zostanie dogrzany i nie wyłączy pieca (w przypadku sterowania centralnym sterownikiem z parteru) Sterując termostatatmi przy grzejnikach, domyślam się że nie było by żadnego problemu.

2. Kocioł nie jest kondensatem. Podłoga będzie zasilana przez układ mieszający z pompą, 3 obiegi (60, 35, 35 metrow, nie więcej). Sterowanie również przez ten układ jeśli dobrze rozumiem, nie wiem czy centralny sterownik w przypadku podłogówki nie będzie przeszkadzal 

3. Łazienki 2, obie w tym samym pionie a dolna będzie oddalona od kotła o grubość tylko stropu (Kocioł w piwnicy a łazienka centralnie nad nim)

Opublikowano

Nie byłem w stanie edytować dlatego pisze kolejny post.

2. Jako układ mieszający mam na myśli rozdzielacz do OP 3 lub 4 obwodowy z pompą i zaworem mieszającym, termometrami, rotametrami i zaworami odpowietrzającymi. -  źle to wcześniej ująłem..

Postaram się też wrzucić kilka zdjęć z obecnego stanu i wrzucić schemat który chodzi mi po głowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.